Olivier Bras

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geplaatst:
13-01-2018
Genomineerd: hoort dit thuis in de encyclopedie?   Past dit onderwerp in Wikipedia?

Ten minste een van de mensen die meewerken aan Wikipedia vindt dat het onderwerp van dit artikel niet past in deze encyclopedie, en stelt daarom voor het artikel te laten verwijderen.

De pagina is daarom aangedragen op de beoordelingslijst. Daar is mogelijk ook een meer gedetailleerde reden voor de beoordelingsnominatie te vinden.

Na plaatsing op de beoordelingslijst blijft dit artikel minstens twee weken staan, zodat eventuele bezwaren ingebracht kunnen worden. Mogelijk is het onderwerp wel relevant maar blijkt dit onvoldoende uit de inhoud van het artikel, bijvoorbeeld door een gebrek aan referenties naar gezaghebbende bronnen. Als u het artikel zodanig kunt verbeteren dat daarmee de redenen voor verwijdering komen te vervallen, aarzel dan vooral niet om het te verbeteren. Vergeet niet om dit op de genoemde lijst te vermelden.

Indien u van mening bent dat het artikel dusdanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past, vraag dan op de lijst (of aan de nominator) of dit sjabloon verwijderd mag worden.

NB: deze melding dient te blijven staan tot de beoordelingsdiscussie afgesloten is.
Algemene informatie is te vinden op Wat Wikipedia niet is, Relevantie en de uitleg bij "te beoordelen pagina's".

(//)

Olivier Bras
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonsgegevens
Geboren Zele, 24 maart 1962
Geboorteland Vlag van België België
Opleiding Sint-Lucas Instituut
Beroep(en) beeldend kunstenaar
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Olivier Bras (Zele, 24 maart 1962) is een Vlaams beeldend kunstenaar - ook gekend als Braso - die leeft en werkt te Zele.

Opleiding en beginperiode[bewerken]

Na een opleiding architectuur en beeldhouwkunst aan het Sint-Lucas Instituut te Gent sluit Olivier Bras zich aan bij het kunstenaarscollectief Atelier ’88 te Lokeren. Hij realiseert er voornamelijk sculpturen in marmer. Hij verblijft geregeld in de buurt van het Italiaanse Carrara, waar hij ook deels lesgeeft.

Evolutie[bewerken]

Met Artkeyology manifesteert hij zich aanvankelijk in een eenzame zoektocht naar de fundamentele principes van het kunst(s)maken. Marmer maakt alsmaar meer en meer plaats voor andere materialen, toepassingen, interacties en concepten. Midden de jaren negentig vindt hij op de terreinen van de voormalige scheepssloperij te Zele een definitief atelier.

Werk en samenwerking[bewerken]

In 2002 realiseert hij in Aalst onder impuls van Dokter Jef De Loof en Het comité Werken aan Vrede, een rijzende hand in mozaïek: Troon', een monument voor de onbekende vrijwilliger.[1]

Tot begin 2010 engageert hij zich in een parallel project binnen het kunstenaarsduo NCNP (Ni Cristi, Ni Politici). Dit resulteert in een opvallende cross-over waarbij een maatschappelijk artistieke guerrilla gestalte krijgt door het realiseren van eigenzinnige installaties, performances, manifesten en diverse artefacten (Caso Desesperado', Verbeke Foundation, Kemzeke).

In 2011 richt hij K.O.M.A.! (Knock Out Modern Art of Kunst Onder Meerdere Artiesten) op met Karina Segers, Bart Segers en Kris Van Goethem. Ze betrachten met gelijkgestemde kunstenaars een sociaal kunstvaardige rebellie en schuwen taboethema’s niet. Het synergetisch verband wil het opgelegd maatschappelijk juk ter discussie brengen en forceren. In 2012 gaven ze mee gestalte aan de Louis Paul Boon Parade te Aalst. Het werk ‘druppelboom’, een gedenkplaats voor vroeggeborenen, werd in 2015 ingehuldigd op de Aalsterse hoofdbegraafplaats.

Kenmerken oeuvre[bewerken]

Sociale thema's lopen als een rode draad doorheen zijn oeuvre: het geborgene, behoeden, behouden, beschermen, koesteren, steunen en de vrijheidsgedachte krijgen gestalte door schilder- en beeldhouwen, mixed media, video’s en installaties.

Olivier Bras onderrricht sinds 1989 beeldhouwkunst aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Aalst.