Olympisch Stadion (Helsinki)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Olympiastadion (Helsinki))
Ga naar: navigatie, zoeken
De toren van het stadion
Helsinki Olympisch Stadion tijdens Wereldkampioenschappen atletiek 2005
Foto binnen het stadion tijdens de wedstrijd Finland-Portugal

Het Olympiastadion van Helsinki (Fins: Helsingin Olympiastadion, Zweeds: Helsingfors Olympiastadion) is een stadion in de Finse hoofdstad Helsinki. Het stadion heeft een capaciteit van 40.600 toeschouwers en bevindt zich in het stadsdeel Töölö.

Het stadion werd in 1938 opgeleverd naar een functionalistisch ontwerp van Yrjö Lindegren en Toivo Jäntti. De Spelen van 1940 hadden er moeten plaatsvinden, maar deze werden wegens het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog uiteindelijk afgelast. In 1952 vonden er alsnog Olympische Spelen plaats. Destijds pasten er 70.000 toeschouwers in. In de jaren negentig werd de capaciteit van het stadion bij een verbouwing en restauratie drastisch teruggebracht.

Karakteristiek is de 72,71 meter hoge toren. De hoogte komt overeen met de afstand die de speerwerper Matti Järvinen in 1932 olympisch goud had opgeleverd. De toren is als uitzichttoren te beklimmen.

Het stadion stond afgebeeld op de achterzijde van het laatste 10-markkabiljet.

Tijdens de wereldkampioenschappen atletiek die in 2005 in dit stadion werden gehouden, won de Nederlander Rens Blom goud bij het polsstokhoogspringen met een hoogte van 5,80 meter. Daarmee was hij de eerste Nederlander die een gouden medaille won tijdens de wereldkampioenschappen atletiek.

Belangrijke evenementen[bewerken]

Concerten[bewerken]