Olympic-klasse

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De Titanic op 2 april 1912

De Olympic-klasse is een klasse van schepen, gebouwd door de White Star Line. Deze maatschappij gaf opdracht voor de Olympic, die in 1910 van stapel liep, gevolgd door de Titanic (1911), terwijl een derde schip, dat aanvankelijk de Gigantic was gedoopt, in 1914 in de vaart genomen zou worden.

De toeristenklassen van deze lijners zijn beroemd gebleven om hun luxe. De derde klasse daarentegen was bestemd voor de verpauperde immigranten, die echter in zoverre een elite vormden dat ze althans nog in staat waren geweest de overtocht te betalen: die kostte hen $ 32. Deze derde klasse was schamel in haar voorzieningen, maar was voor de exploitant toch de meest lucratieve klasse.

Toen in de nacht van 14 op 15 april 1912 de Titanic de geschiedenis in ging als het schip dat niet kon zinken maar dat toch deed, was het noodzakelijk de constructie van de Olympic en de Gigantic grondig te herzien.

De Olympic werd daartoe tijdelijk uit de vaart genomen. De Gigantic, waarvan de kiel in 1911 gereed was gekomen, lag nog op de scheepswerf in Belfast. Het ontwerp werd grondig gewijzigd: zo werden de schepen voorzien van een dubbele waterdichte romp en werden de waterdichte compartimenten verbeterd.

De naam Gigantic was nu te besmet voor verder gebruik, en het schip werd omgedoopt tot Britannic.