Olympische Winterspelen 2018

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
XXIIIe Olympische Winterspelen
Olympische Winterspelen 2018
Locatie Vlag van Zuid-Korea Pyeongchang, Zuid-Korea
Motto 하나된. 열정.
(Passie. Verbonden.)
Deelnemende landen 90 (geschat)
Evenementen 98 in 7 Olympische sporten
Openingsceremonie 9 februari 2018
Sluitingsceremonie 25 februari 2018
Vorige Spelen 2014: Sotsji (Rusland)
Volgende Spelen 2022: Peking (China)
Portaal  Portaalicoon   Olympische Spelen
Sport

De XXIIIe Olympische Winterspelen is een multisportevenement dat zal worden gehouden in Pyeongchang, Zuid-Korea, van 9 tot 25 februari 2018. Dit werd bekendgemaakt door het IOC op 6 juli 2011 op het 123e IOC-congres in Durban, Zuid-Afrika. Andere steden die waren voorgesteld om de Olympische Winterspelen te hosten waren Annecy, Frankrijk en München, Duitsland.

Pyeongchang kreeg de Olympische Winterspelen toegekend na hun derde opeenvolgende bod, nadat het eerder had verloren van Vancouver (Canada) en Sotsji (Rusland). Het zijn de eerste Olympische Winterspelen maar de tweede Olympische Spelen die Zuid-Korea krijgt toegekend; de Olympische Zomerspelen 1988 werden gehouden in de hoofdstad Seoel. Pyeongchang zal zo de derde Aziatische stad zijn die de Olympische Winterspelen krijgt toegekend.

Kandidaten[bewerken]

Drie steden maakten gebruik van de mogelijkheid om zich tot 15 oktober 2009 aan te melden om de Winterspelen in 2018 te organiseren. Naast Pyeongchang waren dit het Franse Annecy en het Duitse München. Op 22 juni 2010 benoemde het IOC alle drie de steden tot de officiële kandidaatsteden. De steden hadden vervolgens tot 11 januari 2011 de tijd om hun bidbook in de dienen.[1] De evaluatiecommissie bezocht vervolgens in februari en maart de kandidaatsteden en stelde vervolgens het evaluatierapport op.[2] Op 6 juli 2011 stemde het IOC over de toewijzing van de Spelen.

Stemming

Pyeongchang haalde direct in de eerste ronde de meerderheid van de stemmen. Een tweede stemronde, waarin de stad met het laagste aantal stemmen zou afvallen, was niet nodig.

Uitslag stemming
Stad Land 1e ronde
Pyeongchang Vlag van Zuid-Korea Zuid-Korea 63
München Vlag van Duitsland Duitsland 25
Annecy Vlag van Frankrijk Frankrijk 7

Steden die interesse toonden, maar zich uiteindelijk niet kandidaat stelden[bewerken]

Azië
Europa
Noord-Amerika
Zuid-Amerika

Externe links[bewerken]