Olympische vlag

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Olympische ringen

De olympische vlag werd officieel door het Internationaal Olympisch Comité ingevoerd in 1914. De vlag was eigenlijk ontworpen voor het twintigjarig jublieum van de Olympische Beweging in Parijs in 1914, maar werd bij die gelegenheid aangenomen als algemene vlag van de beweging. Hoewel de vlag ook na Parijs 1914 verscheidene malen gebruikt is, waren de eerste naoorlogse spelen, de Olympische Zomerspelen 1920 in Antwerpen de eerste Spelen waar de vlag gehesen werd.

De vlag is ontworpen door Pierre de Coubertin; het is een witte vlag met daarop het in 1913 door hem ontworpen symbool van vijf in elkaar grijpende ringen van verschillende kleuren (blauw, zwart, rood, geel en groen). Het Internationaal Olympisch Comité beweerde ooit dat iedere kleur gekoppeld is aan een specifiek werelddeel.[1] Coubertin ontkent dit: ze zijn gekozen omdat elke vlag van een land minstens een van deze zes kleuren (wit inbegrepen) bevat.[2] De vijf ringen symboliseren ook passie, vertrouwen, overwinning, ethiek en sportiviteit.[bron?]

Trivia[bewerken]

Veel van de oorspronkelijke vlaggen uit 1920 waren na het evenement spoorloos verdwenen. Een daarvan dook ineens weer op in 1997: de Amerikaanse schoonspringer Harry Prieste gaf de vlag drie jaar later officieel terug tijdens de 111e vergadering van het IOC in Sydney. Prieste, toen 103 jaar oud, biechtte op dat hij destijds in de mast was geklommen en de vlag had gestolen, opgejut door een weddenschap met landgenoot en Olympisch zwemkampioen Duke Kanahamoku. De politie had Prieste weliswaar betrapt bij zijn actie, maar Prieste liep te snel voor de Antwerpse agenten.[3] De stad Antwerpen had direct interesse in de vlag, en wilde hem als lokaal Olympisch erfgoed een ereplaats in de stad geven.[4] Via het Olympisch museum in Lausanne kwam de vlag in 2004 terug naar Antwerpen. Sinds 2013, het jaar dat Antwerpen de titel Europese Sporthoofdstad droeg, is de Olympische vlag van 1920 in de entreehal van het stadhuis van Antwerpen te bewonderen.[5] In 2017 is de vlag echter wegens de renovatie van het stadhuis opgeslagen in de collectie van het MAS.