Ome Henk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ome Henk
Debuut Snip - Ik ben verkouwe (I've Got The Power)
Gespeeld door Frank van der Plas
Stemacteur(s) Frank van der Plas
Afleveringen 1990 - 2015
Persoonsinformatie
Volledige naam Henk Stubbe
Geslacht man
Geboren Biggeveen
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Beroep geen
Portaal  Portaalicoon   Media

Ome Henk is een serie komische cd's, dvd's en stripverhalen bedacht door Frank van der Plas en geproduceerd door Cat Music. De reeks focust op de absurde avonturen van het titelpersonage Ome Henk en speelt vooral af in het fictieve dorp Biggeveen.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Ome Henk was oorspronkelijk de hoofdfiguur op een serie cd's uit de jaren 90 van de 20e eeuw, waarop afwisselend verhalen en liedjes stonden. Veel van deze verhalen en raamverhalen waren parodieën op bijvoorbeeld bekende sprookjes (zoals Sneeuwwitje, De wolf en de drie biggetjes, De wolf en de zeven geitjes of televisieseries (Sesamstraat, De Fabeltjeskrant, De smurfen). Een aantal verhalen speelt zich af in Biggeveen, de fictieve woonplaats van Ome Henk.

Ome Henk is een asociaal figuur. Zijn buurman is de rijke Floris-Jan van Fleppensteyn. Ome Henk werkt niet en is gewoonlijk erg onvriendelijk tegen andere dorpsbewoners, en in het bijzonder tegen zijn buurman. De verhalen zitten meestal vol met geweld en daarbij behorende geluidseffecten en eindigen vaak met een explosie, schietpartij of vechtpartij.

De meeste liedjes zijn bestaande melodieën met een alternatieve, humoristische tekst.

Ome Henk is herkenbaar aan zijn authentieke manier van aanspreken van anderen (zoals "hey goochem" en "halve zool") en door de typische krachttermen waarmee hij zijn ongenoegen uitdrukt ("gloeiende gloeiende krijg de gifkikkereczeem", "krijg nou het rasborakaldumakulata-virus", "krijg allemaal de zultkoppenkoorts").

Ome Henk heeft een aantal hitsingles gehad, zoals Ik ben verkouden (gebaseerd op The Power van Snap!), Olee olee, Sinterklaas is here to stay, Op de camping (gebaseerd op In the Navy van Village People), Ik zing dit lied voor Ome Henk (gebaseerd op Ik zing dit lied voor jou alleen van Jantje Smit) en Neem een ander in de maling (op de melodie van Barbie Girl van Aqua).

De stem van Ome Henk was op zijn eerste twee cd's een imitatie van die van dominee Gremdaat (dit is op zijn beurt een type van Paul Haenen). Tevens zijn meerdere personages een imitatie van bekende typetjes van Van Kooten en de Bie, zoals Ed van Hooydonck (prof. dr. ir. Akkermans), Dj Zapp (Koos Koets), Egbert Kampenberg (Robert van Effen) en Floris-Jan van Fleppensteyn (Gert-Jan Dröge).

Belangrijke personages[bewerken | brontekst bewerken]

Henk Stubbe/Ome Henk
Het hoofd- en titelpersonage (gespeeld door Van der Plas zelf). Hij is een knorrige en asociale man van in de 50 jaar die leeft van een uitkering, omdat hij van zijn manager Koos Korswagen geen geld krijgt. Ome Henk is erg opvliegend en deelt voor het minste of geringste klappen uit. Hij komt ook vaak in hachelijke situaties terecht, soms zonder dat hij er zelf om gevraagd heeft, maar meestal omdat hij geen moeite doet ze te ontlopen. Deze situaties probeert hij zo goed als altijd met geweld op te lossen. Vaak denkt hij ook dat hij alles goed doet en de anderen alles fout doen, terwijl juist hij de onruststoker is.
Jantje Hogekamp
Het irritante buurjongetje van Ome Henk. Hij komt vaak bij Ome Henk thuis, wat opmerkelijk is, aangezien hij bijna altijd wordt gebruikt als 'boksbal' door Ome Henk.
Ed van Hooydonck
Een man die zich als de beste vriend van Ome Henk beschouwt, maar erg vaak door Ome Henk uitgescholden wordt. Anders dan Ome Henk is meneer van Hooydonck kalm, geduldig en doorgaans wél sympathiek, en heeft hij meestal het beste met anderen voor.
Ted Tettettettet
Een buurman van Ome Henk. Het is een klein vervelend en onbenullig mannetje dat altijd gekleed is in een kerstmannenpak. Zijn stopwoordje is 'tettetetet' dat hij te pas en te onpas roept, tot irritatie van andere personages. Ted krijgt ook vaak ruzie met de verteller als deze door middel van een vraag de opkomst van een personage aankondigt; Ted beantwoordt deze vraag dan altijd met "Ik weet het! Pietje!", waar de verteller vaak met geweld op reageert.
Arie 'Rocky' de Beuker
Dit personage is nog gewelddadiger en asocialer dan Henk zelf. Zelfs Ome Henk, die normaal een grote mond tegen iedereen heeft, loopt liever weg voor hem.
Koos Korswagen
De oplichtende manager van Ome Henk. Koos heeft zijn contract met Ome Henk zodanig opgesteld dat hij al Henks opbrengsten krijgt en Henk niks. Koos is tevens erg rijk en heeft heel veel bv's (bedrijven) opgericht. Hij is het stereotype van een drukke, gehaaste zakenman die als motto 'time is money' (tijd is geld) heeft.
Floris-Jan van Fleppensteyn
De steenrijke maar zeer arrogante buurman van Ome Henk. Hij woont sinds 'De nieuwe avonturen van Ome Henk' naast Henk. Ome Henk noemt hem steevast 'Flep'. Door hun erg tegenstrijdige levensvisies kunnen beide heren elkaar niet uitstaan, wat geregeld leidt tot gewelddadige conflicten. Fleppensteyn praat met een bekakt accent, een parodie op Gert-Jan Dröge.
Harrie Witkamp, de aso-hulpsinterklaas
Een luidruchtige crimineel die zich voordoet als Sinterklaas om zo mensen op te lichten. Is tevens een goede vriend van Ome Henk die soms opgeroepen wordt om oplossingen te bedenken voor Henks problemen. Deze oplossingen veroorzaken vaak enorm veel schade. Een opvallend kenmerk van Harrie is dat zijn beheersing van de Nederlandse grammaticaregels erg slecht is.
De vertellers
Niet echt personages maar verzorgen de aankondigingen van de diverse liedjes en sketches. Soms krijgen de vertellers onenigheid met de andere personages over het verloop van het verhaal.

Bijrollen[bewerken | brontekst bewerken]

Allard en Leo
Twee werknemers van Koos Korswagen wiens kinderlijke gedrag voor nogal wat problemen kan zorgen.
Appie Aso
Een luidruchtige Amsterdammer die het stereotype van de drugsgebruikende asociale inwoner van Amsterdam parodieert. Heeft tevens zijn eigen spin-off cd.
Big, Bag en Bog
De drie kleine biggetjes. Nadat zij de boze wolf te grazen hebben genomen in hun sprookje, zijn ze het criminele pad opgegaan. Een terugkerende grap met Big, Bag en Bog is dat ze geregeld klagen dat ze te weinig op de cd's voorkomen.
Boer Derk en de Plaggenstampers
Een groep boeren die liedjes zingt over het boerenleven.
D.J. Zapp
Een D.J. die vaak als auteur wordt genoemd van verschillende House nummers op de cd's. Gebruikt Engelse woorden in zijn spraak om stoer te klinken.
Dokter Lupus
De lokale huisarts van Biggeveen.
Egbert Kampenberg
Een zeer achterdochtige vriend van Ed van Hooydonck. Egbert gelooft erg in complottheorieën en denkt dat verschillende instanties hem in de gaten houden.
Fred Spekvet
Dit personage is min of meer een running gag; hij komt op veel cd's voor en heeft bij iedere opkomst een andere baan.
De Gallilejaas
Een rockband die parodieën maakt op bekende rocknummers, zoals Bohemian Rhapsody van Queen. Een running gag met de Gallilejaas is dat ze tijdens hun repetities en optredens vaak over broodjes praten.
Hakkie en Takkie
Een lokaal clownsduo dat nogal gewelddadige acts uitvoert, waarbij de een de ander pijn doet.
Jim en Mike
Twee televisiepresentatoren die Infomercials presenteren. Zij parodiëren met hun overdreven Amerikaanse accent de typische Tel Sell reclames.
Ome Cor
Een kennis van Ome Henk die vaak dronken is.
Pietje
Het vriendje van Jantje. Pietje gedraagt zich bijna hetzelfde als Jantje, maar hij is niet vaak te horen. Als hij er is wordt hij ook vaak geslagen door Ome Henk. En soms krijgt hij ruzie met Jantje.
Popi de Zouteloze Clown
Een impopulaire clown die vooral bekend staat om de saaie maar absurde verhalen die hij vertelt. Zoals zijn naam al suggereert, is hij een parodie op Pipo de Clown
Stinkie het enge rioolmonster
Een vies slijmerig monster dat af en toe weleens opduikt in de verhalen.
Tjabbe Tjibsma
Een uitvinder die voor elk probleem wel een oplossing weet en praat met een zwaar dialect. Tjabbe is een parodie op Chriet Titulaer
Van Veen / de tovenaar van Salsa Borenco
Een boekhouder van Koos Korswagen die over magische krachten beschikt en zichzelf tot de Tovenaar van Salsa Borenco heeft benoemd. Van Veen krijgt vaak ruzie met Koos, die maar niet wil geloven dat toverij bestaat en vindt dat van Veen meer werk moet verrichten.
Willem Deeprie
De depressieve neef van Ome Henk die, tot Henks verveling, soms voorbij komt om te vertellen over zijn laatste ergernissen.
Zip en Zap
Twee ruimtewezens die met hun UFO af en toe weleens in Biggeveen landen.

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Albums[bewerken | brontekst bewerken]

Dvd's[bewerken | brontekst bewerken]

 • De DVD avonturen van Ome Henk (2002)
 • Ome Henk heeft er schijt aan! (2005)
 • Ome Henk maakt er een zootje van! (2010)

Cd-roms[bewerken | brontekst bewerken]

 • De CD-ROM avonturen van Ome Henk 1 (1997)
 • De CD-ROM avonturen van Ome Henk 2 (1999)

Singles[bewerken | brontekst bewerken]

 • 1990 - Snip - Ik ben verkouwe (I've Got The Power)
 • 1991 - Olee olee, Sinterklaas is here to stay
 • 1992 - Sneeuwwitje waar zit je?
 • 1992 - Holadiejee! Holadiejoo!
 • 1992 - Oranje!! (We worden kampioen!)
 • 1993 - Stelletje halleve zole!
 • 1993 - Ome Henk viert feest
 • 1994 - Moeve
 • 1995 - Op de camping (In the Navy)
 • 1995 - Heftig!
 • 1996 - Dombo TV
 • 1996 - Ja dat is a-sociaal
 • 1996 - Olleke Bolleke
 • 1996 - Die is dom ja! (Tiritomba)
 • 1997 - Neem een ander in de maling (Barbie Girl)
 • 1997 - Ik zing dit lied voor Ome Henk (Ik zing dit lied voor jou alleen)
 • 1997 - Carnaval is niks voor mij
 • 1998 - Samba la Bamba (Diva)
 • 1999 - Ploem ploem jenka (Ploem Ploem Jenka)
 • 1999 - Mambo nr. 6 (Mambo No. 5)
 • 2000 - Aaai oehoe aai
 • 2001 - Opblaaskrokodil
 • 2001 - Sieb van der Kast - 't Leven gaat niet over rozen!
 • 2002 - Opblaaskrokodil (Heppie Summer Miks liveversie)
 • 2004 - Lekker, Lekker (Dragostea din tei)
 • 2006 - Ik Wil Knallen (met Patty Brard)
 • 2007 - M'n Tiete zijn Okee (My Boobs Are OK)
 • 2008 - Roken is lekker
Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Olee olee, Sinterklaas is here to stay 1991 21-12-1991 19 4 #29 Single Top 100
Oranje!! (We worden kampioen!) 1992 13-06-1992 tip #64 Single Top 100
Ome Henk viert feest 1993 tip
Op de camping 1995 22-6-1995 12 12 #11 Single Top 100
Neem een ander in de maling 1997 1-11-1997 11 12 #11
Ik zing dit lied voor Ome Henk 1997 17-5-1997 5 10 Ome Henk en Jantje / #8 Single Top 100
Carnaval is niks voor mij 1997 tip
Samba la Bamba 1998 tip
Ploem ploem jenka 1999 Ome Henk & Trea Dobbs
Mambo nr. 6 1999 21-8-1999 17 8 #9 Single Top 100
't Leven gaat niet over rozen! 2001 als Sieb van der Kast
Ik Wil Knallen! 2006 21-01-2006 met Patty Brard / #5 Single Top 100
Hee... Ouwe Lul ! 2006 Vader Asobram en de Wuppies
M'n tieten zijn oké 2007

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

 • Officiële website
 • (en) Ome Henk op Discogs