Onafhankelijke SenaatsFractie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Onafhankelijke SenaatsFractie
Afbeelding gewenst
Personen
Partijvoorzitter Durk Stoker
Fractieleider Eerste Kamer Henk ten Hoeve
Mandaten
Zetels in Eerste Kamer
Geschiedenis
Opgericht 22 maart 1999
Algemene gegevens
Actief in Nederland
Richting Centrum
Ideologie lokale waarden
Wetenschappelijk bureau Wetenschappelijk Bureau van de Onafhankelijke SenaatsFractie
Europese organisatie EVA
Website www.osfractie.nl
Portaal:  Politiek
Nederland

De Onafhankelijke SenaatsFractie (OSF) is een Nederlandse politieke partij. Zij is een samenwerkingsverband van onafhankelijke provinciale partijen. De OSF is vertegenwoordigd in de Eerste Kamer.

De OSF kent de volgende provinciale partijen als lid[1]:

De leden van de Provinciale Staten van alle Nederlandse provincies kiezen, vanaf 2019 samen met de Kiescolleges voor de Eerste Kamer in Caribisch Nederland, de leden van de Eerste Kamer.

1rightarrow blue.svg Zie ook: Lijst van Eerste Kamerleden voor de OSF

Ontstaan[bewerken]

Na de Provinciale Statenverkiezingen 1995 hadden verscheidene provinciale partijen en De Groenen gezamenlijk een lijst (zonder aanduiding van een politieke groepering) ingediend voor de Eerste Kamerverkiezingen van 1995. Deze lijst behaalde één zetel, die bezet werd door Marten Bierman, lid van De Groenen. In de Eerste Kamer opereerde de fractie onder de naam Platform van Onafhankelijke Groepen/De Groenen.

Provinciale partijen richtten op 22 maart 1999 de partij Onafhankelijke SenaatsFractie op. Dankzij een wetswijziging bestaat er nu een apart register van aanduidingen voor de verkiezing van de Eerste Kamer. De OSF liet haar statutaire naam hierin registreren en nam sindsdien onder die naam deel aan de Eerste Kamerverkiezingen.[2] Bij de Eerste Kamerverkiezingen van 1999 behaalde de OSF één zetel, die wederom bezet werd door Bierman.

Henk ten Hoeve[bewerken]

Bij de Eerste Kamerverkiezingen van 2003 werd Henk ten Hoeve verkozen als Eerste Kamerlid namens de OSF; hij was eerder lid geweest van de Provinciale Staten van Friesland namens de Fryske Nasjonale Partij (FNP). In 2007 werd hij herkozen, evenals in 2015.

Overeenkomst met 50Plus in 2011[bewerken]

Bij de Provinciale Statenverkiezingen van 2011 behaalden de regionale partijen gezamenlijk te weinig Statenleden om een Senaatszetel voor de OSF te bemachtigen. Daarom werd er een overeenkomst gesloten met de partij 50Plus; een aantal Statenleden van die partij zou op de OSF stemmen en in ruil daarvoor zette de OSF Kees de Lange van 50Plus bovenaan de kieslijst. Bij de Eerste Kamerverkiezingen van 23 mei 2011 werd hij verkozen om namens de OSF zitting te nemen in de Eerste Kamer. De Lange verliet per 19 mei 2015 de fractie, maar behield zijn Kamerzetel.[3]

Externe links[bewerken]