Onafhankelijkheid (staatkunde)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Onafhankelijkheid is het volledig soeverein kunnen heersen door een land of staat over het eigen grondgebied, zelfstandig kunnen beslissen over het binnenlands en buitenlands beleid en niet worden bestuurd door een ander land.

De status van onafhankelijkheid wordt internationaal bepaald door de erkenning door andere staten. Alleen onafhankelijke landen kunnen volledig lid worden van de Verenigde Naties, maar hiertoe zijn zij niet verplicht. Er zijn enkele landen waarvan de onafhankelijkheid op internationaal niveau niet of amper wordt erkend. Een voorbeeld is de Turkse Republiek van Noord-Cyprus, die alleen door Turkije wordt erkend. Staten die door geen enkele andere staat erkend worden, zijn bijvoorbeeld Somaliland en Artsach.

Soms wenst een staat onafhankelijkheid te verkrijgen door middel van een onafhankelijkheidsverklaring. De oudste bewaard gebleven onafhankelijkheidsverklaring is die van Schotland, de Declaration of Arbroath. Een ander voorbeeld is de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring geschreven in 1776. Begin 21e eeuw probeert een nationalistische regering in Schotland dit land tot een zelfstandige staat te maken, los van het Verenigd Koninkrijk, middels een referendum over onafhankelijkheid.

De Volksrepubliek China beschouwt Taiwan als afvallige provincie, en onderscheidt dit van een eventueel (door China nog meer afgekeurd) verklaren van de onafhankelijkheid.

Onafhankelijkheid per continent[bewerken]

Continent Nr. Laatste land met onafhankelijkheid Onafhankelijkheid van
Continents vide couleurs.png

 Afrika

54 Vlag van Zuid-Soedan Zuid-Soedan (2011) Vlag van Soedan Soedan

 Noord-Amerika

35 Vlag van Saint Kitts en Nevis Saint Kitts en Nevis (1983) Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk

 Zuid-Amerika

35 Vlag van Suriname Suriname (1975) Vlag van Nederland Nederland

 Azië

44 Vlag van Oost-Timor Oost-Timor (2002) Vlag van Indonesië Indonesië

 Europa

50 Vlag van Montenegro Montenegro (2006)
Vlag van Kosovo Kosovo (2008, betwist)
Vlag van Servië Servië

 Oceanië

14 Vlag van Palau Palau (1994) Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten

 Antarctica

8 Alle terretoriale claims ongeldig
door Antarctisch verdrag

Zie ook[bewerken]