Onafhankelijkheidsdag (Indonesië)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Onafhankelijkheidsdag
Het hijsen van de vlag bij het Merdeka-paleis in Jakarta
Gevierd in Vlag van Indonesië Indonesië
Aanleiding Proclamatie Onafhankelijkheid van Indonesië
Type Nationale feestdag
Datum 17 augustus

Onafhankelijksdag is een nationale feestdag in Indonesië waarop de proclamatie van onafhankelijkheid wordt herdacht en gevierd.

Op 17 augustus 1945 werd de onafhankelijkheidsverklaring voorgelezen door Soekarno. Nederland erkende in 2005, bij woorden van toenmalig Minister van Buitenlandse zaken Ben Bot dat de onafhankelijkheid van de Republiek Indonesië de facto al begon op 17 augustus 1945.[1] Officieel erkent Nederland en de internationale gemeenschap de onafhankelijkheidsdatum van 27 december 1949.[2] Dit was de datum van de soevereiniteitsoverdracht. [3]

Ieder jaar, op 17 augustus, wordt deze dag herdacht in formele ceremonies en levendige feesten in heel Indonesië. Al weken, dan wel maanden, van tevoren zijn dorpen en steden zich aan het voorbereiden op de Onafhankelijkheidsdag. Er zijn sportwedstrijden, optochten met fanfares, praalwagens, gratis concerten en alle scholen marcheren.

Het hoogtepunt van de dag is het hijsen van de vlag bij het Merdeka-paleis in Jakarta, waarbij de tekst van de proclamatie van de onafhankelijkheid ook wordt voorgelezen om 10.00 uur. De president en vicepresident leiden de ceremonies en worden bijgewoond door militairen, familie, de familie van de vorige presidenten, het kabinet, diplomatieke corpsen en geëerde gasten.