Onderbroek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Herenonderbroek (slip)

Een onderbroek is een kledingstuk, een korte, meestal pijploze broek die onder een gewone broek wordt gedragen.

Ondergoed in zijn huidige vorm is een vrij recente vorm. In vroeger tijden werden hemdslippen gebruikt of een echte onder'broek', een broek van meestal witte of ongekleurde stof. De onderbroek is een onderdeel van onderkledij, deze onderkledij diende om de bovenkledij minder snel vuil te laten worden. Zonder wasmachine is een onderbroek sneller gewassen dan een broek.

Onderbroeken bestaan begin 21e eeuw ook in een lange versie, deze wordt meestal gebruikt in koude klimaten. Onderbroeken bestaan in de westerse wereld in verschillende soorten, gaande van groot (boxershort) via middelgroot (slip) naar klein (tangaslip) en zeer klein (string, G-string). Onderbroeken kunnen het onderwerp zijn van erotische fixatie, het kan in dergelijke gevallen gaan om alle soorten onderbroeken, niet enkel om strings of vrouwenondergoed.

Sommige sportbroeken en zwembroeken hebben een ingenaaide onderbroek. In dat geval vervalt het voordeel dat de onderbroek apart gewassen kan worden.

In de 19e eeuw was er een periode waarin een mode voor dames bestond van een onderbroek met lange pijpen, het zichtbaar zijn van de pijpen van de onderbroek onder een rok werd als zeer gewaagd gezien.

Het niet dragen van een onderbroek als gebruik heet commando gaan.

Zie ook[bewerken]