Onderbroek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Verschillende boxershorts
Verschillende types damesonderbroek:
1. Klassieke slip
2. Hoog uitgesneden slip
3. Corrigerende slip
4. Hipster/shorty
5. Bikinibroekje
6. Boyshorts
7. Tangastring
8. String
9. G-string

Een onderbroek is een broek die men als ondergoed rechtstreeks op de huid draagt. Een onderbroek bedekt minstens de bilspleet en de schaamstreek en meestal ook (delen van) de heup, de billen en de bovenbenen. Mensen dragen onderbroeken uit praktische, hygiënische, morele en/of religieuze redenen.

Zwembroeken en bikinibroeken vertonen veel gelijkenissen met onderbroeken, maar zijn doorgaans van andere stoffen vervaardigd en dienen uiteraard een andere functie.

Geschiedenis[bewerken]

De onderbroek werd in verschillende culturen voorafgegaan door de lendendoek.

In Europa verschenen in de late middeleeuwen braies, korte of middellange broeken met gulp die mannen en vermoedelijk ook vrouwen als ondergoed droegen. Vrouwen droegen doorgaans ook onderrokken.

In de 17e eeuw begonnen Italiaanse en Franse edeldames onderbroeken te dragen en begin 19e eeuw drongen ze ook door bij de Britse adel.[1][2] In de loop van de 19e eeuw werden onderbroeken gemeengoed voor mannen en vrouwen van alle sociale klassen.[3] Geleidelijk aan werden de broeken ook almaar lichter en korter.[2]

Vanaf de jaren 1930 raakten slips (onderbroeken zonder broekspijpen) ingeburgerd voor mannen en vrouwen. Sindsdien zijn slips, boxershorts en boxer briefs de meest voorkomende stijlen voor mannen.[4] In de damesmode is er een grote variëteit aan snits, zoals slips, bikinibroekjes, strings, boyshorts, hipsters en bloomers.[5]

Zie ook[bewerken]


Beluister

(info)