One Day International

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een One Day International tussen het Australisch elftal en het Indisch elftal op Melbourne Cricket Ground

One Day International (ODI) is een type eendagswedstrijd in het cricket waarbij 50 overs worden gespeeld tussen twee nationale cricketteams. Onder andere het wereldkampioenschap cricket wordt gespeeld met deze vorm van cricket.

De ODI is een vrij nieuwe ontwikkeling in het cricket: de eerste ODI werd namelijk gespeeld op 5 januari 1971, tussen het Australisch elftal en het Engels elftal. Die wedstrijd kwam voort uit het verregenen van drie dagen van een test-wedstrijd. De umpires besloten vervolgens een verkorte wedstrijd te spelen, één inning per partij met 40 overs van 8 ballen per inning.

Op dit moment hebben 16 landen de ODI-status, dat wil zeggen dat zij ODI's mogen spelen. Dit zijn alle landen die mee mogen doen aan het test-cricket (de belangrijkste cricketlanden) en landen die van de internationale cricketbond ICC een tijdelijke ODI-status hebben gekregen. De oorspronkelijke gedachte aan deze tijdelijke status is dat deze landen ervaring op het hoogste niveau kunnen opdoen voordat ze worden benoemd tot test-cricketlanden. Deze weg volgden Bangladesh en Kenia, maar Kenia heeft inmiddels deze status weer verloren.

De tijdelijke ODI-status wordt sinds 2006 toegekend op basis van de prestaties tijdens het wereldkampioenschap voor B-landen. Eerder werd deze status toegekend op basis van prestaties op andere internationale toernooien zoals het wereldkampioenschap cricket en de ICC Trophy. Dat laatste is een toernooi tussen de landen die net onder het niveau van de test-cricketlanden spelen.

Landen met een permanente ODI-status[bewerken]

De tien landen met een permanente ODI-status zijn:

Landen met een tijdelijke ODI-status[bewerken]

De zes landen met een tijdelijke ODI-status zijn:


Deze landen behouden de ODI-status tot de kwalificaties voor het WK van 2013.

Landen met een voormalige ODI-status[bewerken]

Landen kunnen hun ODI-status verliezen door slechte prestaties bij het WK voor B-landen of door een besluit van de ICC. Er zijn ook landen die een tijdelijke ODI-status hebben gekregen om aan een bepaald toernooi te kunnen deelnemen.

  • Vlag van Bermuda Bermuda, van 1 januari 2006 tot 8 april 2009
  • Vlag van Hongkong Hongkong, van 16 tot en met 18 juli 2004 en van 24 tot en met 25 juni 2008
  • Vlag van Namibië Namibië, van 10 februari tot en met 3 maart 2003
  • Geen vlag beschikbaar Oost-Afrika, van 7 tot en met 14 juni 1975
  • Vlag van Verenigde Arabische Emiraten Verenigde Arabische Emiraten, van 13 tot en met 17 april 1994, van 16 februari 1996 tot en met 1 maart 1996, van 16 tot en met 17 juli 2004 en van 24 tot en met 26 juni 2008
  • Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten, van 10 tot en met 13 september 2004