One Tree Hill (vulkaan)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
One Tree Hill
One Tree Hill op 12 januari 2005
One Tree Hill op 12 januari 2005
Hoogte 182 m
Coördinaten 36° 54′ ZB, 174° 47′ OL
Ligging Noordereiland, Nieuw-Zeeland
Type vulkaankegel
Laatste uitbarsting 20.000 - 30.000 jaar BP
One Tree Hill (vulkaan)
One Tree Hill (vulkaan)
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

One Tree Hill is een dode vulkaankegel (182 m) in het Cornwall Park 7 km ten zuiden van het centrum van Auckland. Hij ligt in het Auckland vulkaanveld.

De laatste eruptie was 20.000-30.000 jaar geleden. De lava bedekte een gebied van 20 km². Het was ooit de plek van de grootste prehistorische Maori-nederzetting in de regio.

De vulkaan is genoemd naar de eenzame podocarpus totara die in de 17e eeuw op de top werd geplant. De Europese immigranten gaven deze naam aan de heuvel.

Sindsdien is een reeks van eenzame bomen aangevallen door mensen die op verschillende zaken de aandacht wilden vestigen. Na enkele motorzaagaanvallen door radicale Maori's werd in 2000 besloten de laatste, een Montereyden, weg te halen en de naam werd veranderd in "No Tree Hill". In 2002 werden er 6 boompjes gepland: Six Tree Hill.

Eén van de Maori-namen voor de heuvel is Maungakiekie: berg van de kiekie, kiekie (Freycinettia banksii) is een klimplant uit de schroefpalmfamilie. Deze naam suggereert wel dat de vegetatie in de Maori-tijd anders was dan nu. Een andere Maori-naam is Te Totara i Ahua, die refereert aan de heilige totaraboom (podocarpus totara) en kan worden vertaald als de totara die alleen staat. De totara is heilig om dat hij geassocieerd wordt met het doorsnijden van de navelstreng van de pasgeboren baby. Dit is een belangrijke ceremonie in de Maori-samenleving. De gebeurtenis herinnert aan de geboorte van de jongen Koroki. Een latere Maori-koning. De totaraboom is omgehakt in 1852 door een groep arbeiders die boos waren omdat enkele voorraden niet waren geleverd. Het werd omgehakt om als brandhout te dienen. Pogingen om een nieuwe totara op de heuvel te zetten mislukten. Sinds de 16e eeuw, en wellicht nog vroeger, was het gebied inclusief de heuvel bewoont door de Wai o Hua-stam. Ook andere Maori-stammen in het Aucklandgebied hebben hun sporen op de heuvel achtergelaten.

Op de top van de heuvel staat een obelisk, het graf van Sir John Logan Campbell. De obelisk staat er naar de wens van John Campbell om zo zijn bewondering voor het Maori-volk te gedenken. Het uitzicht vanaf de heuvel is mooier dan vanaf de Skytower in Auckland; je ziet niet alleen de stad, maar ook zijn havens en het schiereiland Coromandel.

Vernoemingen[bewerken]

  • De Ierse rockband U2 schreef een lied over de heuvel. Het staat op hun album The Joshua Tree. Het lied is geschreven ter ere van de Nieuw-Zeelander Greg Carroll, een medewerker van de band, die bij een motorongeluk om het leven kwam. De televisieserie One Tree Hill is weer genoemd naar dit nummer.
  • De planetoïde 23988 Maungakiekie is eveneens naar de heuvel vernoemd.