Oneliner

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een oneliner of kwinkslag is een kernachtige, meestal geestige uitspraak die niet langer is dan één zin. Oneliners worden veel gebruikt in debatten.

Soms kan door een humoristische uitspraak spanning worden gebroken of een relatie worden hersteld. Humor geeft een zekere relativering aan allerlei schijnbaar gewichtige zaken. Vooral in de politiek worden oneliners gebruikt. Winston Churchill was onbetwist grootmeester op dit terrein.

Enkele bekende en minder bekende oneliners[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn veel oneliners bekend van Churchill. In een debat beet de bekende Nancy Astor, het eerste vrouwelijke Engelse parlementslid, Churchill toe: "Winston, als ik met jou getrouwd was, deed ik vergif in je koffie". Het droge antwoord van Churchill was: "Nancy, als jij mijn vrouw was, zou ik die zeker opdrinken".

Na een spreekbeurt van Hans Wiegel roept iemand in de zaal "Klootzak". Antwoord van Wiegel: "Fijn dat u zich even voorstelt! Mijn naam is Hans Wiegel!"

Een aardige oneliner komt van Mark Twain: "Stoppen met roken is helemaal niet moeilijk! Ik heb het wel honderd keer gedaan".

De oneliners van Johan Cruijff, bijvoorbeeld "Elk nadeel heb z'n voordeel", zijn algemeen bekend.

In een klaslokaal hing een poster waar Albert Einstein op staat met de tekst: "Maak je maar geen zorgen over je wiskundeproblemen, die van mij zijn nog veel groter".

Beroemde oneliners in de Nederlandse politiek werden onder meer:

Computerprogramma's[bewerken | brontekst bewerken]

Ook een computerprogramma wordt een oneliner genoemd als het op één regel past.

In de praktijk[bewerken | brontekst bewerken]

In bepaalde omgevingen behoort het gebruik van soms ingewikkelde oneliners tot de dagelijkse praktijk.

Unix en varianten ervan staan bijvoorbeeld bekend om de uitgebreide mogelijkheden om op een enkele regel ingewikkelde tekstbewerkingen te doen, bijvoorbeeld

$ sed 's/#.*//' bestand1.txt | grep -P '\S' | awk '{if (!seen[$_]++) print}' > bestand2.txt

leest bestand1.txt in, verwijdert op elke regel alle #-tekens met alles wat erop volgt, verwijdert alle regels die leeg zijn of alleen witruimte bevatten, verwijdert alle herhaalde regels, en schrijft het resultaat naar bestand2.txt.

Dit kan tot zeer complexe oneliners leiden.

Als spel[bewerken | brontekst bewerken]

Het schrijven van complexe oneliners wordt ook wel als amusement beoefend. Voorbeelden:

  • In het populair-wetenschappelijk maandblad KijK was er in de jaren tachtig een rubriek waarin eenregelige BASIC-programma's van lezers werden geplaatst. Het doel was om een zo'n complex mogelijk programma te schrijven dat binnen één genummerde BASIC-regel paste. In de taal APL zijn gecompliceerde oneliners zeer goed mogelijk en populair.
  • Code golf is de uitdaging om een zo kort mogelijk programma te produceren voor een gegeven probleem; de resultaten zijn vaak oneliners. Verscheidene websites bieden hier een platform voor.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]