Oneliner

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een oneliner of kwinkslag is een kernachtige, meestal geestige uitspraak die niet langer is dan één zin. Oneliners worden veel gebruikt in debatten.

Soms kan door een humoristische uitspraak spanning worden gebroken of een relatie worden hersteld. Humor geeft een zekere relativering aan allerlei schijnbaar gewichtige zaken. Vooral in de politiek worden oneliners gebruikt. Winston Churchill was onbetwist grootmeester op dit terrein.

Enkele bekende en minder bekende oneliners[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn veel oneliners bekend van Churchill. In een debat beet de bekende Nancy Astor, het eerste vrouwelijke Engelse parlementslid, Churchill toe: "Winston, als ik met jou getrouwd was, deed ik vergif in je koffie". Het droge antwoord van Churchill was: "Nancy, als jij mijn vrouw was, zou ik die zeker opdrinken".

Na een spreekbeurt van Hans Wiegel roept iemand in de zaal "Klootzak". Antwoord van Wiegel: "Fijn dat u zich even voorstelt! Mijn naam is Hans Wiegel!"

Een aardige oneliner komt van Mark Twain: "Stoppen met roken is helemaal niet moeilijk! Ik heb het wel honderd keer gedaan".

De oneliners van Johan Cruijff, bijvoorbeeld "Elk nadeel heb z'n voordeel", zijn algemeen bekend.

In een klaslokaal hing een poster waar Albert Einstein op staat met de tekst: "Maak je maar geen zorgen over je wiskundeproblemen, die van mij zijn nog veel groter".

Computerprogramma's[bewerken | brontekst bewerken]

In het populair-wetenschappelijk maandblad KijK was er in de jaren tachtig een rubriek waarin eenregelige BASIC-programma's van lezers werden geplaatst. Het doel was om een zo'n complex mogelijk programma te schrijven dat binnen één genummerde BASIC-regel paste. In de taal APL zijn gecompliceerde oneliners zeer goed mogelijk en populair.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]