Oneworld

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Icoontje doorverwijspagina Zie Oneworld (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Oneworld.
Oneworld
Oneworld logo.svg
Een Boeing 777-300ER van Cathay Pacific in Oneworld-kleuren
Een Boeing 777-300ER van Cathay Pacific in Oneworld-kleuren
Geschiedenis
Opgericht 1 februari 1999
Structuur
Voorzitter Bruce Ashby
Plaats New York, Verenigde Staten
Motto oneworld revolves around you
Aantal leden 14
Media
Website http://www.oneworld.com

Oneworld is een alliantie van samenwerkende luchtvaartmaatschappijen, opgericht in 1999. Het hoofdkantoor staat in New York.

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Oneworld werd op 1 februari 1999 opgericht door American Airlines, British Airways, Cathay Pacific en Qantas.

Het doel van de alliantie is om de maatschappijen die lid zijn de mogelijkheid te geven om hun klanten een uitgebreider netwerk van vluchten aan te bieden, zodat ze hun marktaandeel kunnen verhogen en hun kosten kunnen verlagen. Zij doen dit bijvoorbeeld door reizigers een gemakkelijke doorverbinding via de Oneworld luchtvaartmaatschappijen te geven door betere aansluitingen en gecoördineerde reserveringen, bijvoorbeeld via Amadeus GDS, Worldspan, Sabre, en Galileo GDS. Vluchten van andere maatschappijen van de alliantie worden vaak aangeboden door middel van code sharing. Ook een uniforme servicekwaliteit en het onderling erkennen van de frequent flyer programma's van de leden zijn belangrijke factoren om veelreizende klanten te binden.

Leden[bewerken | brontekst bewerken]

De vijftien volwaardige leden zijn:

Bij Lan Airlines zijn ook de dochterondernemingen LAN Argentina en LAN Ecuador aangesloten. Bij Japan Airlines zijn de dochterondernemingen JALways, Japan Asia Airways, JAL Express, J-Air en Japan Transocean Air bij Oneworld gekomen. De niet vermelde leden zijn de aangesloten regionale luchtvaartmaatschappijen. Alle leden van de alliantie zijn lid van SITA Inc en IATA.

De Hongaarse maatschappij Malév[1] was lid van 2007 tot haar bankroet op 3 februari 2012.

In januari 2010 werd aangekondigd dat Japan Airlines overstapte naar Skyteam, wat achteraf niet het geval bleek te zijn. In 2009 trad Mexicana toe tot Oneworld gevolgd door Air Berlin, SriLankan Airlines en Qatar Airways in 2012.

In 2010 trad Mexicana uit de alliantie vanwege het faillissement van de maatschappij. In 2013 werd aangekondigd dat er een fusie zou plaatsvinden tussen American Airlines en US Airways. US Airways was op dat moment lid van Star Alliance. Door de fusie zou US Airways volledig opgaan in American Airlines.

In 2017 trad Air Berlin samen met dochteronderneming Niki uit de alliantie vanwege het faillissement van de maatschappij. Door het faillissement heeft Oneworld geen Duitse partners meer.[2]

Eind 2018 werd bekend dat Royal Air Maroc als eerste Afrikaanse luchtvaartmaatschappij tot de alliantie zal toetreden. De verwachting is dat dit proces halverwege 2020 voltooid zal zijn.[3]

LATAM kondigde eind 2019 haar beslissing aan om Oneworld te verlaten, na de aankondiging van Delta dat 20 procent van hun aandeel zal overnemen.

Eind 2020 werd bekend dat Alaska Airlines als eerste alliantie is dat dit proces halverwege 2021 voltooid zal zijn.

Cijfers[bewerken | brontekst bewerken]

In 2008 bedienden de luchtvaartmaatschappijen van de Oneworld alliantie 664 bestemmingen in 134 landen (inclusief regionale luchtvaartmaatschappijen, die geheel, niet, of gedeeltelijk het eigendom zijn van de leden). Met 2.228 vliegtuigen en 275.991 personeelsleden werden 318.591.000 passagiers op jaarbasis vervoerd, met dagelijks 8.951 vluchten.

In 2013 vlogen de Onewold partners naar 883 bestemmingen in 151 landen. Met de vloot van 2.488 vliegtuigen werden 353 miljoen passagiers vervoerd. Per dag verzorgt Oneworld ruim 10.000 vluchten.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Oneworld van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.