Ons Eigen Tijdschrift

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ons Eigen Tijdschrift was een maandblad van de cacaofabriek Van Houten in Weesp, dat verscheen vanaf november 1922 tot eind 1936 en verkrijgbaar was voor consumenten van de cacao van deze firma. Bij een pond Van Houten Cacao kreeg men een bon die ingezonden kon worden, waarop toezending van een exemplaar van het maandblad volgde. Wie 12 pond per jaar kocht, ontving een jaargang van het blad.

Het blad vormde met zijn uiteenlopende artikelen een afspiegeling van de samenleving in de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw in Nederland. Voor de jeugd was een rubriek in het blad opgenomen onder de titel Voor onze Kinderen, met daarin kleurplaten, prentjes, versjes, verhalen en spelletjes.

Tal van bekende figuren uit de wereld der literatuur en kunst schreven een bijdrage, die meestal met een aantal tekeningen of foto’s versierd was.

Het omslag, de titelpagina en de vignetten in het blad waren ontworpen door Johan Briedé, die bij ongeveer 30 artikelen de illustraties verzorgde en in de periode 1928-1930 van een vijftal artikelen, buiten zijn tekeningen, ook de tekst schreef.

Medewerkers aan het blad waren[bewerken | brontekst bewerken]