Ons Erfdeel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ons Erfdeel
Genre cultureel tijdschrift
Frequentie 4 per jaar
Eerste editie 1957
Taal Nederlands
Hoofdredacteur Luc Devoldere
Website
Portaal  Portaalicoon   Media

Ons Erfdeel vzw is een Vlaams-Nederlandse culturele instelling.

In 1957 werd het tijdschrift "Ons Erfdeel" opgericht door drie studenten: Jozef Deleu, Jozef Declercq en Jan Delrue. Hun grote inspirator was André Demedts. Het tijdschrift werd het levenswerk van voormalig hoofdredacteur Jozef Deleu, die heel zijn leven gewijd heeft aan de verspreiding van de Nederlandse taal en cultuur. Deleu wist zich te omringen met enthousiaste redactieleden, zoals onder meer Frits Niessen, adjunct-hoofdredacteur, Anton Claessens, Jan Deloof, Gaston Durnez, Werner Duthoy, Jacques Fermaut, Josef Kempen, Ludo Simons, Erik Vandewalle, A.W. Willemsen. Het blad heeft vanaf het begin succes en daarom wordt eind jaren zestig van de twintigste eeuw een professionelere opzet noodzakelijk. Om die reden wordt in 1970 de Stichting Ons Erfdeel opgericht. Raf Renard was van 1970 tot 1996 de eerste voorzitter van deze stichting. Deze culturele instelling is in levensbeschouwelijk en politiek opzicht volledig onafhankelijk en krijgt zowel in Nederland als in Vlaanderen wettelijke erkenning.

  • in 1972 brengt Ons Erfdeel het Franstalige blad Septentrion op de markt.
  • in 1976 volgt het tweetalige jaarboek De Franse Nederlanden/Les Pays-Bas Français.
  • in 1993 verschijnt de eerste aflevering van het Engelstalige jaarboek The Low Countries.

Deleu ging in 2002 met pensioen, waarna het tijdschrift werd uitgegeven door een gelijknamige vzw en classicus en essayist Luc Devoldere hoofdredacteur werd. Het tijdschrift biedt nog steeds een waaier aan informatie over het Nederlandstalige artistieke, culturele en maatschappelijke leven. Er wordt ook steeds uitgebreid aandacht besteed aan de verspreiding van de Nederlandse taal en de cultuur van België en Nederland in het buitenland en aan de concrete samenwerking tussen de Nederlandstaligen. Door de positieve maar kritische houding ten aanzien van deze samenwerking tussen alle Nederlandstaligen heeft het blad een gezaghebbende stem in het openbare debat.

De instelling publiceert tal van boeken in verschillende talen over aspecten van de cultuur van Nederland en Vlaanderen.

Vanaf 2007 is Ons Erfdeel vzw ook actief op het internet. Eerst krijgen de tijdschriften en jaarboeken een eigen blog waarop de culturele actualiteit van Nederland en Vlaanderen op de voet wordt gevolgd. Later worden ook e-boeken uitgegeven en kan men zich ook abonneren op een digitale versie van de tijdschriften.

Op 1 april 2019 begon de instelling met drie websites (Nederlands-, Engels- en Franstalig) met informatie over kunst, geschiedenis, taal, literatuur en maatschappij van de Lage Landen.

Met ingang van 2020 zal de titel van het blad 'Ons Erfdeel' veranderen in 'De lage landen' zoals de Nederlandse website al heet.[1]

De activiteiten en publicaties van Ons Erfdeel vzw worden mede mogelijk gemaakt door subsidies van overheidsinstellingen uit Vlaanderen en Nederland: o.a. het Departement Cultuur, Jeugd en Media van de Vlaamse Overheid (Brussel) en het Nederlandse Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (Den Haag) verlenen een belangrijke steun. Ook vele gemeentebesturen steunen Ons Erfdeel vzw.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]