Ons Erfdeel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ons Erfdeel
Genre cultureel tijdschrift
Frequentie 4 per jaar
Eerste editie 1957
Taal Nederlands
Hoofdredacteur Luc Devoldere
Website
Portaal  Portaalicoon   Media

Ons Erfdeel is een Belgisch-Nederlands cultureel tijdschrift en vzw ter verspreiding van de Nederlandse taal.

In 1957 werd het tijdschrift opgericht door drie studenten: Jozef Deleu, Jozef Declercq en Jan Delrue. Hun grote inspirator was André Demedts. Het tijdschrift werd het levenswerk van voormalig hoofdredacteur Jozef Deleu, die heel zijn leven gewijd heeft aan de verspreiding van de Nederlandse taal en cultuur. Deleu wist zich te omringen met enthousiaste redactieleden, zoals onder meer Frits Niessen, adjunct-hoofdredacteur, Anton Claessens, Jan Deloof, Gaston Durnez, Werner Duthoy, Jacques Fermaut, Josef Kempen, Ludo Simons, Erik Vandewalle, A.W. Willemsen.

In 2002 ging Deleu met pensioen, waarna het tijdschrift werd uitgegeven door een gelijknamige vzw en classicus en essayist Luc Devoldere hoofdredacteur werd. Het tijdschrift biedt nog steeds een waaier aan informatie over het Nederlandstalige artistieke, culturele en maatschappelijke leven. Er wordt ook steeds uitgebreid aandacht besteed aan de verspreiding van de Nederlandse taal en de cultuur van België en Nederland in het buitenland en aan de concrete samenwerking tussen de Nederlandstaligen. Door de positieve maar kritische houding ten aanzien van deze samenwerking tussen alle Nederlandstaligen heeft het blad een gezaghebbende stem in het openbare debat. Ons Erfdeel kent een oplage van 8000 exemplaren per nummer waardoor het tijdschrift een van de meest verspreide culturele bladen in de Nederlanden is.[bron?]

Vzw Ons Erfdeel krijgt steun van het Vlaamse Departement Cultuur, Jeugd en Media en geeft ook andere publicaties uit om de verspreiding van de Nederlandse cultuur in het buitenland te bevorderen:

  • het blad Septentrion. Arts, lettres et culture de Flandre et des Pays-Bas
  • het Engelstalige jaarboek The Low Countries,
  • het tweetalige jaarboek De Franse Nederlanden–Les Pays-Bas Français,
  • een reeks boeken over de cultuur van het Vlaams gewest en Nederland.

Externe link[bewerken]