Ontwerp slagkruiser klasse 1047

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Ontwerp 1047 was een serie plannen voor een klasse Nederlandse slagkruisers voorafgaande aan de Tweede Wereldoorlog. De schepen waren bedoeld om een onderkende bedreiging door het Japanse Keizerrijk van Nederlands-Indië. De Nederlandse inlichtingendienst meende dat de Japanse Keizerlijke Marine haar zwaarste schepen (vliegdekschepen en slagschepen) tegen de Amerikaanse vloot en de Britse Royal Navy zou inzetten. De grootste schepen die tegen Nederlands Indië zouden worden ingezet zouden dan zware kruisers, lichte kruisers en kleine of oude vliegdekschepen zijn. De 1047-schepen waren bedoeld om tegen een vloot bestaande uit zulke schepen en uit kleinere destroyers op te treden. Men hoopte dat deze slagkruisers zouden kunnen optreden als "fleet in being".

Na een aanbeveling door hoge Nederlandse marineofficieren dat de Koninklijke Marine zodanig versterkt zou worden dat deze "een zo groot deel van zijn militair potentieel zou moeten inzetten dat dit leidt tot een onacceptabele verzwakking van zijn capaciteit in andere theaters". Het Nederlandse Ministerie van Defensie gaf de marine opdracht tot het ontwerpen een klasse van twee of drie slagkruisers. Omdat men nog nooit zulke schepen ontworpen had, en de enige beschikbare informatie van moderne ontwerpen uit algemene literatuur en Jane's Fighting Ships kwam, wendden de Nederlanders zich tot de Duitsers. De twee partijen kwamen echter niet tot elkaar. Gedurende deze tijd werd een voorlopig plan zonder buitenlandse hulp opgesteld en afgerond op 11 juli 1939. Het ontwerp miste echter vele vooruitgangen die sinds de Eerste Wereldoorlog waren gemaakt. Vooral de manier van bepantsering was zeer verouderd.

Duitsland en Nederland kwamen uiteindelijk tot een overeenstemming waarin Duitsland haar ontwerpen voor slagkruisers aan Nederland ter beschikking zou stellen, en Nederland als tegenprestatie alle onderdelen bij Duitse bedrijven zou bestellen. Met hun assistentie (vooral door NV Ingenieurskantoor voor Scheepsbouw), werd in februari 1940 een ruw ontwerp opgesteld. Een bezoek aan Italië leidde tot een nieuwe inwendige opzet op 19 april 1940. Dit is het laatst bekende ontwerp voor de Duitse aanval op Nederland in 1940.

De uiteindelijke plannen zijn nooit getekend, en de schepen zijn nooit gebouwd.

Bronnen[bewerken]

  • Noot, Lt. Jurrien S. (1980). "Battlecruiser: Design studies for the Royal Netherlands Navy 1939–40". Warship International (International Naval Research Organization) 3: 242–273.
  • Teitler, Prof. Dr. G (1984). De strijd om de slagkruisers, 1938–1940. Dieren: Bataafsche Leeuw. ISBN 0-306-81116-2.