Ontziltingsinstallatie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een ontziltingsinstallatie op Sint Maarten (1973)
Shevchenko BN350 ontziltingsinstallatie

Een ontziltingsinstallatie is een apparaat of fabriek waarin uit zout water, zoet water wordt gemaakt.

Methoden[bewerken]

Op verschillende manieren kan het zout uit zeewater worden onttrokken:

Het proces kost relatief veel energie en is daarom lang niet op alle plaatsen economisch haalbaar. In woestijngebieden kan wel van de overvloedige zonne-energie worden gebruikgemaakt. Er wordt veel onderzoek gedaan naar manieren om het proces goedkoper te maken, bijvoorbeeld destillatie onder verminderde druk waardoor water bij een lagere temperatuur kookt. Zo kan de warmte die bij de condensatie van stoom vrijkomt bij een volgende trap onder lagere druk weer nuttig worden gebruikt. Ook wordt er veel onderzoek gedaan naar osmotische membranen.

Toepassing[bewerken]

Minder dan 1% van de wereldwijde watervoorziening is afkomstig uit ontziltingsinstallaties, dit is ongeveer 80 miljoen m3 per dag.

Met name in het Midden-Oosten wordt veel drinkwater uit zeewater gewonnen. Zo is bijvoorbeeld 70% van het drinkwater in Saoedi-Arabië door ontzilting gewonnen. De grootste ontziltingsinstallatie ter wereld staat medio 2014 in het Israëlische Hadera.[1] Ongeveer 30% van al het zoete water in Israël is afkomstig uit zee.[1] In Carlsbad (Californië) kwam in december 2015 de grootste ontziltingsinstallatie van het Westelijk halfrond in gebruik.

Ook kan brak grondwater ontzilt worden, dit is een goedkoper proces.

Externe links[bewerken]