Onze-Lieve-Vrouw-Olen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Onze-Lieve-Vrouw-Olen
Plaats in België Vlag van België
Onze-Lieve-Vrouw-Olen (België)
Onze-Lieve-Vrouw-Olen
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Antwerpen (provincie) Antwerpen
Gemeente Vlag Olen Olen
Coördinaten 51° 10′ NB, 04° 54′ OL
Detailkaart
Onze-Lieve-Vrouw-Olen (Antwerpen)
Onze-Lieve-Vrouw-Olen
Locatie in Antwerpen
Portaal  Portaalicoon   België

Onze-Lieve-Vrouw-Olen of Achter-Olen is de tweede woonkern van de Belgische gemeente Olen. Het ligt tussen het centrum van Olen en Sint-Jozef-Olen in, pal naast de stad Herentals. Het wordt door het Albertkanaal gescheiden van het centrum van Olen.

Geschiedenis[bewerken | bron bewerken]

Ten noorden van het centrum van Olen ontstonden in de loop van de tijdeen aantal kleinere kernen, agrarische gehuchtjes. Deze werden uiteindelijk tezamen Achter-Olen genoemd. Deze gehuchtjes waren onder meer Meren, Gerhagen, Heibloem, Boekel en Gerheiden. Die laatste bleef het langst als eigen plaats geduid, tot halfweg de twintigste eeuw. In 1864 werd het een eigen parochie, Onze-Lieve-Vrouw-Olen, Door de industrialisatie in de 19e eeuw en de daar bijkomende groei vloeide de gehuchtjes steeds meer in elkaar over.

In de loop van de twintigste eeuw werd steeds vaker de parochienaam gebruikt als de plaatsnaam en zo verdween uiteindelijk de naam Achter-Olen van de kaarten. In de volksmond spreekt men echter nog vaak van Achter-Olen. Soms duiken de namen Gerheiden en Boekel nog op kaarten op, die laatste ook wel als alternatieve naam voor de plaats, doordat Boekel het centrum vormt met het dorpsplein en de hoofdkerk van de parochie.

Bezienswaardigheden[bewerken | bron bewerken]

  • Monument Halifax HR839: herdenkingsmonument voor het Engelse vliegtuig Halifax HR839 dat neerstortte in het voormalige gehucht Gerheiden.
  • Kapel van Meren (ook wel Sint-Willibrorduskapel genoemd): de eerste vermelding dateert van 1414. Omzoomd door lindebomen. Sinds 2011 voltrekt de gemeente er burgerlijke huwelijken.
  • En het Onze-Lieve-Vrouwekerk aan de Boekel

Mobiliteit[bewerken | bron bewerken]

Onze-Lieve-Vrouw Geboortekerk

De tweede woonkern van Olen wordt onder meer door de Brug bij Olen-Hoogbuul verbonden met het centrum van Olen.

In het noorden, aan de grens met Sint-Jozef-Olen is Station Olen gevestigd. Dit treinstation is onbemand spoorwegstation. Het oorspronkelijk stationsgebouw van het station werd in 1878 gebouwd maar is niet meer in gebruik. Het gebouw werd uiteindelijk omgevormd tot een bier- en jenevermuseum.

Sport[bewerken | bron bewerken]

De voetbalclub van Onze-Lieve-Vrouw-Olen houdt de oude naam nog altijd in stand door het leven te gaan als Olen United, een fusieploeg van Achter Olen VV en SK Hezewijk.

Station Olen
Zie de categorie Onze-Lieve-Vrouw-Olen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.