Naar inhoud springen

Onze-Lieve-Vrouw-ten-Hemelopnemingkerk (Vianen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Onze-Lieve-Vrouw-ten-Hemelopnemingkerk te Vianen
De kerk gezien vanuit het westen.
Plaats Vianen
Denominatie Rooms-katholiek
Gewijd aan Maria-Tenhemelopneming
Coördinaten 51° 60′ NB, 5° 5′ OL
Gebouwd in 1877-1879
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  520869
Architectuur
Architect(en) Alfred Tepe
Bouwmateriaal Baksteen
Stijlperiode Neogotiek
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Onze-Lieve-Vrouw-ten-Hemelopnemingkerk is een rooms-katholieke parochiekerk in de Nederlandse plaats Vianen. De monumentale kerk uit 1879 is ontworpen door Alfred Tepe en verving een oudere schuilkerk op dezelfde plek. Sinds 1 januari 2011 maakt de kerk deel uit van de Heilige Drie-eenheidparochie waar ook Everdingen en Leerdam onder vallen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Reformatie en schuilkerken[bewerken | brontekst bewerken]

Tot de reformatie was de Grote Kerk van Vianen katholiek, als alle kerken in West-Europa.

In het jaar 1566 kwam de reformatie naar Vianen. Twintig jaar later werd de parochie door de overheid vanuit de katholieke hiërarchie bevrijd en werd de kerk aan de hervormde gemeente beschikbaar gesteld voor de protestantse eredienst. Het katholicisme werd bij wet verboden. De katholieken namen hun toevlucht in huiskerkjes.

Na de Vrede van Münster in 1648 kwam er meer tolerantie. In 1652 begonnen Jezuïeten een huiskerk aan de Voorstraat. Toen de Jezuïetenorde in 1730 uit Nederland werd verbannen werd de statie overgenomen door seculiere priesters.

Bouw nieuwe kerk 1807[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens de Franse tijd in Nederland werd door de Franse bezetter godsdienstvrijheid afgedwongen. Voor katholieken in Nederland kwam de mogelijkheid om echte kerken te bouwen. In 1807 werd zo'n kerk gebouwd in Vianen. Daarop werd de huiskerk aan de Voorstraat gesloten. In de tweede helft van de negentiende eeuw werd dit kerkje te klein voor de groeiende gemeenschap. Bovendien was de kerk toe aan renovatie. Besloten werd om een nieuwe neogotische kerk te laten bouwen.

Bouw neogotische kerk 1877[bewerken | brontekst bewerken]

Voor de nieuw te bouwen kerk werd Alfred Tepe aangeschreven voor het ontwerp. Hij en Friedrich Mengelberg (die het interieur ontwierp) waren lid van het St. Bernulphusgilde, een vereniging die Rijnlandse neogotiek promootte voor katholieke kerkbouw in Nederland. De kerk van Vianen is dan ook helemaal in de geest van dit gilde gebouwd en ingericht.
In 1879 werd de kerk voltooid. Op 1 juli van dat jaar werd de kerk ingewijd door aartsbisschop mgr. A.I. Schaepman.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie O.L. Vrouw ten Hemelopneming, Vianen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.