Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangenkerk (Pey)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangenkerk
Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangenkerk
Plaats Pey
Denominatie rooms-katholiek
Gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen
Coördinaten 51° 6′ NB, 5° 53′ OL
Gebouwd in 1857
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  14264
Architectuur
Architect(en) Pierre Cuypers
Bouwmateriaal baksteen
Stijlperiode neogotisch
Interieur
Orgel Verschueren 1931
Kerkprovincie
Bisdom                 bisdom Roermond
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangenkerk is de parochiekerk van Pey in de Nederlandse provincie Limburg. De kerk is gelegen aan Kerkstraat 1. Rond de kerk ligt het kerkhof met hier de Mariakapel.

Het betreft een georiënteerde bakstenen neogotische kruisbasiliek met driezijdig gesloten koor, gebouwd omstreeks 1857 onder architectuur van Pierre Cuypers. In 1927-1928 werden, naar ontwerp van Jules Kayser, een reeks kapellen aangebouwd.

De westtoren telt drie geledingen en heeft vier hoektorentjes en een ingesnoerde naaldspits. Ook is er een vieringtorentje. De oorlogsschade, opgelopen in de laatste jaren van de Tweede Wereldoorlog, werd in 1947-1948 hersteld en in 1986 werd de oorspronkelijke torenspits herbouwd.

De kerk bezit een aantal houten beelden daterend van ca. 1500 tot ca. 1800. Daaronder bevond zich tot voor kort een Anna te Drieën van de bekende laatgotische beeldensnijder Jan van Steffeswert. Het beeld is gesigneerd met IAN, bevat zijn meesterteken en is gedateerd: 151[1?] (het laatste cijfer is slecht leesbaar).[1] Het kostbare beeld is in 2005 in bruikleen afgestaan aan het Bisschoppelijk Museum, onderdeel van het Bonnefantenmuseum in Maastricht.

Het neogotisch hoofdaltaar, afkomstig van de Nieuwenhofkapel te Maastricht, werd in 1982 geplaatst. Joop Utens vervaardigde de zijaltaren en het Sint-Antoniusbeeld. De glas-in-loodramen zijn vervaardigd door Jacques Verheyen.

Zie de categorie O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangenkerk (Pey) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.