Onze-Lieve-Vrouw-van-Altijddurende-Bijstandkapel (Ospel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Onze-Lieve-Vrouw-van-Altijddurende-Bijstandkapel

De Onze-Lieve-Vrouw-van-Altijddurende-Bijstandkapel is een betreedbare kapel in de Nederlands-Limburgse plaats Ospel, gelegen aan Klaarstraatzijweg 1 in buurtschap Klaarstraat.

De kapel is gewijd aan Maria, specifiek aan de Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Dit kapelletje heeft een wat merkwaardige geschiedenis. In 1893 werd een handmatig bediend coöperatief melkfabriekje opgericht onder de leuze: Eendracht maakt macht. In 1906 werden de activiteiten overgenomen door de Coöperatieve Stoomzuivelfabriek Sint-Isidorus. Het fabriekje werd toen tot een kapel verbouwd die in 1907 werd ingezegend.

Gebouw[bewerken | brontekst bewerken]

Het betreft een bakstenen neoromaans kapelletje waarvan de voorgevel bekroond wordt door een klokkentorentje. Met twee kleuren baksteen zijn daar versieringen aangebracht.

Het interieur is goed bewaard gebleven: Het houten gewelf, de banken en het hekje naar het voorkoor zijn blauw geschilderd. Naast een hoofdaltaar zijn er twee neogotische zij-altaartjes. Er zijn diverse heiligenbeelden en tekeningen die volksdevotie uitstralen.

De kapel, die omringd wordt door een smeedijzeren hekwerk, is geklasseerd als rijksmonument[1].

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Kapel Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand (Ospel) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.