Onze-Lieve-Vrouw van Goede Raadkerk (Utrecht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Onze Lieve Vrouw van Goede Raadkerk
Kerk en school in 1921
Kerk en school in 1921
Plaats Utrecht
Denominatie Rooms-katholiek
Gewijd aan Onze Lieve Vrouw van Goede Raad
Coördinaten 52° 6′ NB, 5° 6′ OL
Gebouwd in 1918
Gesloopt in 1993
Architectuur
Architect(en) Jos Duynstee
Bouwmateriaal Baksteen
Stijlperiode Amsterdamse School
Detailkaart
Onze-Lieve-Vrouw van Goede Raadkerk (Utrecht)
Onze-Lieve-Vrouw van Goede Raadkerk
Afbeeldingen
Gezien vanaf de Vleutenseweg, omstreeks 1924
Gezien vanaf de Vleutenseweg, omstreeks 1924
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Onze Lieve Vrouw van Goede Raadkerk, of kortweg de Goede Raadkerk was een rooms-katholieke kerk in de Nederlandse stad Utrecht.

Ontstaansgeschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1918 werd vanuit de Sint-Antoniuskerk en de Augustinuskerk gezamenlijk het initiatief genomen om een nieuwe kerk te bouwen. De wijk en het aantal inwoners groeide enorm en een extra kerkgebouw was noodzakelijk. De Onze Lieve Vrouw van Goede Raadkerk, ontworpen door Jos Duynstee, werd gebouwd aan de Bosboom Toussaintstraat in de wijk Nieuw Engeland en werd bediend door de paters augustijnen. Zij verzorgden ook het onderwijs op de naastgelegen school. De glas-in-loodramen waren van de hand van Max Weiss.

Voor de bouw was een groot terrein aangekocht, waarop naast de kerk een pastorie en school gebouwd werden. De rest van de grond was bestemd voor woningbouw, waarvoor de R.K. Middenstands Woningbouwvereniging St. Augustinus opgericht werd. In een van deze woningen werd in 1929 de latere minister van financiën Frans Andriessen geboren.

Sluiting en sloop[bewerken | brontekst bewerken]

Wegens teruglopend kerkbezoek werd de Goede Raadkerk in 1977 gesloten en uiteindelijk in 1993 gesloopt. Ook het schoolgebouw werd gesloopt. Een aantal van de glas-in-loodramen kregen in 1992 een nieuw plekje in de Sint-Vituskerk in Hilversum.