Onze Lieve Vrouwe ten Hemelopneming (Houten)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Onze Lieve Vrouwe ten Hemelopneming
Onze Lieve Vrouwe ten Hemelopneming met kerkelijke dienstwoning aan de Loerikseweg 12
Plaats Houten
Denominatie rooms-katholiek
Gewijd aan Maria-Tenhemelopneming
Coördinaten 52° 2′ NB, 5° 10′ OL
Gebouwd in 1885
Restauratie(s) 1965
Architectuur
Architect(en) Alfred Tepe
Bouwmateriaal baksteen
Stijlperiode neogotisch
Afbeeldingen
Kerktoren Onze Lieve Vrouwe ten Hemelopneming aan de Loerikseweg 10
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Onze Lieve Vrouwe ten Hemelopneming is een rooms-katholieke kerk aan de Loerikseweg 10 in de Nederlandse plaats Houten.

De kerk werd ontworpen door Alfred Tepe en was gereed in 1885. Het is een driebeukige kruisbasiliek met een achtzijdige vieringtoren, die uniek is in Tepe's werk, en een vijfkantig koor. Dit koormodel paste hij onder andere ook toe in de kapel van de Begraafplaats Sint Barbara in Utrecht.[1] Terwijl het overige werk van Tepe volledig in neogotische stijl is, paste hij hier eenmalig bouwelementen uit de romaanse architectuur toe, meer bepaald de boogfriezen en de ronde vensters van de lichtbeuk. De vieringtoren is geïnspireerd op kerkjes uit de Ardennen.

De vensters zijn in de loop der tijd allemaal vervangen door glas in lood; hier zat echter steeds een geruime tijd tussen omdat er niet voldoende geld aanwezig was om dit in één keer te kunnen doen. Dat hield in dat er steeds andere vaklieden aan te pas kwamen om deze ramen te maken, onder wie Henricus Kocken.

Ook waren hier ooit mooie schilderingen van de hand van G.B.F. Jansen uit Zevenaar. Dit naar een ontwerp van Friedrich Wilhelm Mengelberg. Het schilderwerk heeft ruim 70 jaar dienstgedaan, maar in 1958 werden de muren overgeschilderd. Zodoende kijk je nu feitelijk weer naar het allereerste begin hoe het interieur er oorspronkelijk uitzag.

Zie de categorie Onze Lieve Vrouwe ten Hemelopneming, Houten van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.