Oogmelanoom

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Uveamelanoom
Iris melanoma.jpg
Coderingen
ICD-10 C69
ICD-9 190
ICD-O M8720/3
OMIM 155720
DiseasesDB 2614
MedlinePlus 001022
eMedicine oph/403
MeSH D014604
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Een oogmelanoom of uveamelanoom[1] is een melanoom van het oog ofwel een tumor in het oog. Deze vorm van kanker kan ontstaan uit de pigmentcellen van de uvea tussen het netvlies en de harde oogrok. De oorzaak is niet bekend, maar ultraviolet licht wordt als risicofactor beschouwd. Deze tumor is bij volwassenen de meest voorkomende primaire kwaadaardige oogaandoening.

Behandeling[bewerken]

De meest radicale optie is het verwijderen van het aangedane oog (enucleatie). Tegenwoordig is dat echter steeds minder vaak nodig, doordat steeds vaker gekozen wordt voor nieuwe bestralingstechnieken, met name brachytherapie: een klein stukje radioactief materiaal wordt tegen de buitenzijde van het oog geplakt, ter hoogte van de tumor. Het percentage uitzaaiingen is daarbij vergelijkbaar met dat van een enucleatie.
Andere behandelmethoden zijn onder andere thermotherapie (verhitting van de tumor) via de pupil, bestraling met protonen en bestraling met een gamma knife.

Externe links[bewerken]

Literatuurverwijzingen[bewerken]

  1. Everdingen, J.J.E. van, Eerenbeemt, A.M.M. van den (2012). Pinkhof Geneeskundig woordenboek (12de druk). Houten: Bohn Stafleu Van Loghum.