Oost-Azië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regio's in Azië:

 Noord-Azië

 Centraal-Azië

 Zuidwest-Azië

 Zuid-Azië

 Oost-Azië

 Zuidoost-Azië

Oost-Azië is een gedeelte van het Aziatische continent dat bekeken kan worden vanuit zowel een geografisch als een cultureel oogpunt. Geografisch gezien, beslaat deze regio 6.640.000 km², oftewel 15% van het Aziatische continent. Cultureel gezien, omvat het de maatschappijen die zich in de Chinese invloedssfeer bevinden, waardoor in de cultuur duidelijk gezien kan worden dat zij beïnvloed zijn door de klassieke Chinese taal (met het originele karakterschrift hanzi), confucianisme en neo-confucianisme, mahayana en het daoïsme. Deze combinatie van taal, politieke filosofie en religie overlapt met het officiële geografische gedeelte van Oost-Azië.

De volgende landen bevinden zich in het geografische Oost-Azië:

De volgende samenlevingen bevinden zich in het culturele Oost-Azië:

  • Chinese samenleving: 1382 miljoen inwoners op een oppervlakte van 9.596.961 km².
  • Japanse samenleving: 125 miljoen inwoners op een oppervlakte van 377.962 km²
  • Vietnamese samenleving: 95 miljoen inwoners op een oppervlakte van 331.210 km²
  • Koreaanse samenleving: 75 miljoen inwoners op een oppervlakte van 221.487 km
  • Taiwanese samenleving: 23,5 miljoen inwoners op een oppervlakte van 36.193 km² (geclaimd door Volksrepubliek China)
  • Mongoolse samenleving: 3 miljoen inwoners op een oppervlakte van 1.566.000 km²

De volgende landen of regio's worden soms beschouwd als deel van Oost-Azië. Een grote reden hiervoor is het verschil tussen geografische en culturele definities van 'Oost-Azië'. Politieke aspecten spelen ook een rol.

Een van de eerste Europeanen die het gebied beschreef, was Marco Polo, die China via de Zijderoute bereikte in de 13e eeuw. Zijn oom en vader waren er al eerder. Mongolië was zelfs nog eerder al bezocht door mensen als Giovanni de Plano Carpini en Willem van Ruysbroeck.

Na hem 'ontdekten' de Portugezen dit gebied en dreven handel met onder andere China. Later, vanaf 1600, deden ook de Nederlanders dit gebied aan vanaf Nederlands-Indië.