Oost-Slowaaks Museum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Oost-Slowaaks Museum
Východoslovenské múzeum
Hoofdgebouw van het museum
Locatie
Locatie Košice, Námestie Maratónu mieru 2
Coördinaten 48° 44′ NB, 21° 15′ OL
Status en tijdlijn
Status Bewaard
Oorspr. functie Museum
Huidig gebruik Oost-Slowaaks Museum
Start bouw 1899
Bouw gereed 1901
Restauratie 2008 tot 2013
Architectuur
Bouwstijl Neo-barok met Franse renaissance-invloeden
Bouwinfo
Architect Árpád Jakab en Mihály Répászky
Eigenaar Oost-Slowaaks Museum
Detailkaart
Oost-Slowaaks Museum (Slowakije)
Oost-Slowaaks Museum
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Oost-Slowaaks Museum is een cultureel gebouw met bestendige alsook wisselende tentoonstellingen, gelegen aan het Marathonlopersplein 2[1] in Košice.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Op initiatief van Imre Henszlmann -architect en ingezetene van Košice- en met medewerking van talrijke andere inwoners, kwam in 1872 een stichting tot stand die opriep tot het vergaren en tentoonstellen van waardevolle herinneringen aan Košice en omgeving.

Vier jaar later, op 25 juni 1876, werd het « Museum van Opper-Hongarije »[2] opgericht. In 1906 werd dat omgedoopt tot « Rákóczi Museum van Opper-Hongarije »[3], nadat het stoffelijk overschot van prins Ferenc II Rákóczi uit Turkije naar Košice was overgebracht om er in de Sint-Elisabethkathedraal te worden begraven.

Tussen 1899 en 1901 werd -volgens de plannen van Árpád Jakab en Mihály Répászky- een neo-barok gebouw met Franse renaissance-invloeden opgetrokken. Dit was het eerste bouwwerk in Košice dat speciaal ontworpen was om te fungeren als museum. Dit gebouw is anno 2020 de hoofdzetel van het Oost-Slowaaks Museum[4]. Het ligt iets buiten de noordelijke grens van het oude stadscentrum « Staré Mesto » aan het Marathonlopersplein en werd gerenoveerd vanaf september 2008 tot september 2013. Aan de top van de voorgevel ziet men een bas-reliëf van het stadswapen van Košice. Elders ziet men grote sculpturen die Perseus en Vulcanus voorstellen.

Het paleis aan de overkant van het plein werd in de loop van de tijd ook aan het museum geschonken en heeft een veel grotere capaciteit dan het hoofdgebouw.

Tentoonstellingen[bewerken | brontekst bewerken]

Het "Oost-Slowaaks Museum" herbergt verscheidene tentoonstellingen. Het omvat eveneens een groot aantal ruimten voor tijdelijke exposities over geschiedenis, archeologie, schone kunsten, historische fotografie, biologie, natuur en andere gerelateerde onderwerpen. De tijdelijke tentoonstellingen in het museum duren meestal enkele weken maar soms ook wel enkele maanden.

Dit museum is het meest bezochte van de stad Košice en telt ongeveer 100.000 bezoekers per jaar. Zijn collectie omvat meer dan 500.000 objecten. Een veel bekeken expositie is de Gouden schat van Košice. Deze bestaat uit 2920 gouden munten die in 1935 gevonden werden onder het pand nummer 68 in de Hlavná-straat.

Het museum heeft ook buitenhuis-afdelingen zoals bijvoorbeeld de speciale tentoonstellingruimten in de Hrnčiarska-straat :

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Illustraties[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

(sk) Website van het museum.

Zie de categorie Exterior of the East Slovak Museum van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.