Oostduinen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Oostduinen
Wijk in Den Haag
Map - NL - 's-Gravenhage - Wijk 01 Oostduinen.svg
Kerngegevens
Stadsdeel Scheveningen
Coördinaten 52°6'39,690"NB, 4°18'16,492"OL
Oppervlakte 318 ha  
Inwoners
(2017)
0[1]
Overig
Wijknummer 01

Oostduinen, ook Oostduinpark genoemd, is een onbewoonde wijk van stadsdeel Scheveningen, in de noorden van de gemeente Den Haag.

De wijk grenst aan de wijken Westbroekpark en Duttendel en Belgisch Park. De grens wordt gevormd ongeveer door de Oude Waalsdorperweg aan de zuidkant, de Van Alkemadelaan en de Zwolsestraat aan de westkant, de Noordzee aan de noordkant en de grens met de gemeente Wassenaar aan de oostkant.[2]

De Scheveningse pier ligt op de grens van Belgisch Park en Oostduinen. Het Zwarte Pad is het eindpunt van diverse tram- en buslijnen. Aan de landzijde van deze evenwijdig aan de kust lopende weg ligt het gebouwtje luchtwachttoren 5C1 op een kunstmatig duin, met uitzicht op de omgeving.

Het strand is een naaktstrand vanaf kilometerpaal 98 tot kilometerpaal 95,7 in Wassenaar.[3]

Het is verder een duingebied, 37 hectare groot. Het behoort tot het waterwingebied van de Haagse Duinwaterleiding. Er liggen vrij hoge duinen die uitzicht bieden over de stad Den Haag en omgeving en over de Noordzee. Auto's zijn er niet toegestaan. Er zijn enkele ruiter- en fietspaden, maar het grootste deel van het park is niet toegankelijk voor publiek.

In het gebied lag de duinvilla De Ruygenhoek, die in 1917 werd gebouwd door koningin Wilhelmina en in 1983 is afgebrand.

In het hart van het park staat de in 1874 gebouwde watertoren. Deze is nog in gebruik. Dat is niet het geval met de restanten, onder meer geschutsbunkers, van de 'Marine Seeziel-Batterie Scheveningen Nord', kortweg 'MSB Scheveningen', die in 1941-1942 werden aangelegd als schakel in de Atlantikwall.

Oostduinen moet niet worden verward met het landgoed Oostduin, dat gelegen is tussen de Wassenaarseweg en de Goetlijfstraat.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]