Ooster Tjuchemerpolder

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ooster Tjuchemerpolder
Waterschap in Nederland
Locatie
Provincie Groningen
Coördinaten 53°16'11"NB, 6°52'49"OL
Oppervlakte 245 ha  
Geschiedenis
Opgericht 1806
Opgeheven 1931
Opgegaan in Steendammerpolder
Osseweiderpolder
Portaal  Portaalicoon   Nederland

De Ooster Tjuchemerpolder of Zanderpolder is een voormalig waterschap in de provincie Groningen.[1][2]

Het schap lag ten noorden en zuiden van Tjuchem. De polder was lang (5,5 km) en smal (max. 800 m) en werd begrensd door de Dijksloot en de Munnikesloot. Het noordelijkste puntje raakte de in de gemeente Appingedam gelegen Nijverheidspolder en de zuidgrens lag bij de Oudeweg in Slochteren.

De Tjuchumer watermolen zou in 1814 zijn gebouwd, kennelijk op de plek van een voorganger uit 1806.[3] Het kadaster van 1832 spreekt over de volmachten van de Zanner watermolen; deze naam was ontleend aan de buurtschap De Zanden. Een deel van deze molenpolder werd al in 1807 afgesplitst als Osseweiderpolder.

Het Afwateringskanaal van Duurswold werd rond 1870 dwars door de Tjuchumerpolder gegraven. Beide delen waren sindsdien verbonden door een grondpomp (onderleider). De molen stond aan de noordzijde van het Afwateringskanaal. De vreemde situering ten opzichte van het Afwateringskanaal was de aanleiding om het waterschap in 1931 te splitsen in een noordelijk deel, dat aan de Steendammerpolder werd toegevoegd, en een zuidelijk deel dat bij de Osseweiderpolder werd gevoegd.

Waterstaatkundig gezien ligt het gebied sinds 2000 binnen dat van het waterschap Hunze en Aa's.