Oosterhesselen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Oosterhesselen
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Oosterhesselen Wapen van Oosterhesselen
(Details) (Details)
Oosterhesselen (Drenthe)
Oosterhesselen
Situering
Provincie Vlag Drenthe Drenthe
Gemeente Vlag Coevorden Coevorden
Coördinaten 52° 45′ NB, 6° 43′ OL
Algemeen
Inwoners (2015) 1.705 (1825 incl. buitengebied)[1]
Overig
Postcode 7861
Netnummer 0524
Belangrijke verkeersaders A37E233
Foto's
Kerk van Oosterhesselen
Kerk van Oosterhesselen
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Oosterhesselen (Drents: Hesseln) is een esdorp[2] in de Nederlandse provincie Drenthe, gemeente Coevorden.

Geschiedenis[bewerken]

Oosterhesselen was tot 1 januari 1998 de hoofdplaats van de gelijknamige zelfstandige gemeente, die tevens de dorpen Gees, Zwinderen, Geesbrug en het grootste deel van Nieuwlande omvatte. Oosterhesselen is van oorsprong een esdorp, dat vooral vanaf de jaren zestig is uitgebreid met nieuwbouwwijken. In het oude deel van het dorp zijn echter nog een aantal karakteristieke Saksische boerderijen te vinden.

Centraal in het dorp staat de hervormde kerk uit de vijftiende eeuw. Opvallend is dat de kerktoren los staat van het schip. Dit is waarschijnlijk een erfenis van het krijgsgeweld aan het einde van de zestiende eeuw, toen de vesting Coevorden belegerd werd door de Spanjaarden.

Tweede Wereldoorlog[bewerken]

In de Tweede Wereldoorlog speelden het gemeentebetuur en de gemeenteambtenaren een belangrijke rol in het verzet. Wethouder Johannes Post uit Nieuwlande hielp vele joden met onderduiken in zijn dorp en was ook betrokken bij verzetsacties in het westen van het land. Gemeentesecretaris Douwe Weima verdonkermaande een flink deel van het bevolkingsregister, en voorkwam daarmee dat inwoners van de gemeente door de bezetter te werk konden worden gesteld. Burgemeester Cornelis de Kock gaf leiding aan het gemeentebestuur, dat probeerde zo veel mogelijk mensen uit handen van de Duitsers te houden. In de zomer van 1944 werd De Kock door de SS opgepakt en zogenaamd voor verhoor meegenomen naar Assen, maar even later halverwege Oosterhesselen en Meppen op straat doodgeschoten. De belangrijkste straat van het dorp werd daarom na de oorlog omgedoopt tot Burgemeester De Kockstraat.

Geografie[bewerken]

Ten oosten van het dorp ligt havezathe De Klencke, een adellijk landhuis uit de zeventiende eeuw met enkele boerderijen en een groot bijbehorend landgoed. Dit bestaat uit bossen, een aanzienlijk heideveld, enkele essen en de groenlanden langs het Drostendiep. Het gebied werd in 1961 door de laatste bewoonster van het landhuis, mevrouw Goddard-van der Wijck, nagelaten aan Natuurmonumenten, waar het sindsdien bij in eigendom en beheer is.

De marke van Oosterhesselen kenmerkt zich verder door essen en groenlanden en wordt aan de zuidkant doorsneden door de Verlengde Hoogeveensche Vaart. In het landbouwgebied ten zuiden van het dorp is het 'hunnenkerkhof' te vinden, een prehistorisch grafveld. Aan de oostrand van het dorp ligt een klein wandelbos.

Voorzieningen[bewerken]

Oosterhesselen beschikt over voorzieningen als een bibliotheek, een sporthal en sportvelden, voetbalclub VIOS, een openbare basisschool en een streekvestiging van een openbare middelbare school uit Emmen. Het dorp is goed bereikbaar: aan de westkant loopt een provinciale weg, die enkele kilometers ten zuiden van Oosterhesselen aansluit op de A37.

Geboren in Oosterhesselen[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]