Oosterland (Zeeland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Oosterland
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Oosterland
Oosterland (Zeeland)
Oosterland (Zeeland)
Situering
Provincie Zeeland
Gemeente Schouwen-Duiveland
Coördinaten 51° 39′ NB, 4° 2′ OL
Algemeen
Inwoners (1-11-2010) 2369
Detailkaart
Oosterland in de gemeente Schouwen-Duiveland
Oosterland in de gemeente Schouwen-Duiveland
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Oosterland (Zeeuws: Oôsterland) is een plaats in de gemeente Schouwen-Duiveland in de Nederlandse provincie Zeeland. Het dorp telde in november 2010 2369 inwoners.

Omschrijving[bewerken]

De plaats was tot 1961 een zelfstandige gemeente, het ging toen op in Duiveland. In 1816 was de gemeente Sirjansland bij de gemeente Oosterland gevoegd. In 1997 werden alle gemeenten op het eiland Schouwen-Duiveland samengevoegd tot één gemeente Schouwen-Duiveland. Het dorp kon ontstaan nadat in 1353 en 1354 de slikken oostelijk van het toenmalige eiland Duiveland werden bedijkt. Deze nieuwe polder werd aanvankelijk nog Oesterniewelant in Duveland genoemd, wat al snel werd ingekort tot Oosterland. Bij de bedijking werd de kreek Marevliet afgedamd, de resten hiervan staan tegenwoordig bekend als De Geule.

De toren met zadeldak en het schip van de kerk, gewijd aan Judocus, zijn gebouwd omstreeks 1400, het koor volgt rond 1500. Het schip is afgebrand in 1612, sinds die tijd staat de toren los van het overige deel van de kerk. Het nabij Oosterland gelegen kasteel Oostersteyn is afgebroken in 1744. In het dorp staat de Oosterlandse Molen uit 1752.

Oosterland telt 6 rijksmonumenten.

Wapen[bewerken]

Het wapen van Oosterland bestaat uit acht geren van zilver en sabel (zwart), het schildhoofd is van azuur (blauw), beladen met drie ruiten van goud. Het is gebaseerd op het wapen van het voormalige eiland Duiveland en werd in de 17e eeuw al gebruikt. Op 31 juli 1891 werd het wapen herbevestigd als gemeentewapen, het oude wapen was nooit officieel bevestigd aangezien de gemeente de leges na de originele bevestiging in 1817 niet had betaald. De ruiten uit het schildhoofd zijn later opgenomen in het wapen van de gemeente Duiveland.

Kerkelijk[bewerken]

In Oosterland zijn 3 kerkelijke gemeenten:

Afbeeldingen[bewerken]

Externe link[bewerken]