Oosterlittens

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Oosterlittens
Easterlittens
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Oosterlittens Wapen van Oosterlittens
Details Details
Oosterlittens
Oosterlittens
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Leeuwarden Leeuwarden
Coördinaten 53° 8′ NB, 5° 39′ OL
Algemeen
Inwoners (1-1-2009) 468
Detailkaart
Locatie in de voormalige gemeente Littenseradeel
Locatie in de voormalige gemeente Littenseradeel
Foto's
Margarethakerk in Oosterlittens (1979)
Margarethakerk in Oosterlittens (1979)
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Oosterlittens (officieel (Fries): Easterlittens) is een dorp in de gemeente Leeuwarden, in de Nederlandse provincie Friesland. Het dorp telt ongeveer 460 inwoners. Tot het dorpsgebied behoren ook de buurtschappen Wammert, Weakens en Wieuwens. Tot 1 januari 2018 viel het dorp onder de gemeente Littenseradeel.

Beschrijving[bewerken]

Het dorp is in 1275 ontstaan met de naam Lechenghe en het bestond ooit uit vijf terpen. Alle bewoning concentreerde zich op deze terpen, die de bewoners beschermden tegen het water. De grootste terp werd rond het jaar 800 opgehoogd in verband met overstromingsgevaar.

Na de bedijkingen werden de boerderijen ook rond de terpen gebouwd, zodat in de 12e eeuw de kerk boven op de grootste terp een plaats kon krijgen. Tot de gemeentelijke herindeling maakte Oosterlittens deel uit van de voormalige gemeente Baarderadeel.

Ten zuidoosten van Oosterlittens staat de spinnenkopmolen Alde Swarte. In het dorp is ook De Sulveren Roas te vinden, een Amerikaanse windmotor.

In 2010 werd in Oosterlittens de NTR/NCRV-dramaserie De geheimen van Barslet opgenomen. Deze werd voor het eerst uitgezonden op 6 oktober 2012 door de NCRV [1]

Bekende inwoners[bewerken]

Een bekende inwoner van het dorp was dominee Balthasar Bekker (1634-1698), in de tweede helft van de zeventiende eeuw een bestrijder van bijgeloof.

Ook was Oosterlittens het geboortedorp van Tjeerd Epema, die van 18 maart 2013 tot aan zijn dood de oudste inwoner van Nederland was. Het is ook het geboortedorp van de boerenzoon Adam van der Woude (1927-2000), Hoogleraar Oude Testament aan de Rijksuniversitet Groningen.

Paaltje van Oosterlittens[bewerken]

In het dorp staat het Paaltje van Oosterlittens, een 'replica' van het paaltje uit een beroemde Friese sage. Het kunstwerk is gemaakt door Jacob Groenhof.

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Het volksverhaal wil dat een klompenmaker uit Oosterlittens reumatiek kreeg en noodgedwongen schoenmaker moest worden. Maar in Oosterlittens droeg vrijwel niemand schoenen. Het gezin van de man had het erg arm. Op een nacht kreeg de schoenmaker een droom. Hij moest naar de Papenbrug in Amsterdam gaan, waar hij het geluk zou vinden. In Amsterdam zag hij de brug uit zijn droom. Hij vond er echter niets. Net toen hij wilde vertrekken kwam hij een monnik tegen. De schoenmaker vertelde hem over zijn droom. Hierop vertelde de monnik dat ook hij een droom had gehad, maar over Oosterlittens. Achter het huis van de schoenmaker, bij een paaltje in Oosterlittens (of een lindeboom), lag een ketel met geld begraven. De schoenmaker ging snel naar huis. Bij het paaltje in Oosterlittens vond hij daadwerkelijk de schat.

Openbaar vervoer[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Literatuur[bewerken]

  • 'Het paaltje van Oosterlittens', in: Verhalen van stad en streek: Sagen en legenden in Nederland/ W. de Blécourt, R.A. Koman [et al.]. Bert Bakker 2010, pp. 97-99.