Oosterpoort (Hoorn)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Oosterpoort, stadszijde

De Oosterpoort is de enig overgebleven stadspoort van Hoorn, aan de Draafsingel rondom de binnenstad.

De toren werd in 1578 gebouwd door Joost Jansz. Bilhamer en in 1601 voorzien van een huisje erbovenop. De poort ligt aan de, in 1577 gegraven, voormalige verdedigingsgracht "Draafsingel" (meer specifiek het stuk genaamd "Oosterpoortsgracht"). De houten brug die naar de poort leidde werd in 1763 vervangen door de huidige gemetselde boogbrug met smeedijzeren hekken.

Beide Oosterpoorten, op een kaart van J.Blaeu uit 1649
Oosterpoort aan de Draafsingel

De poort verving de eerste Oosterpoort, die op kaarten uit 1426 en 1615 (van Velius) aanwezig is, en ongeveer 500 meter dichter bij de binnenstad stond, en in 1818 werd afgebroken. Deze poort is afgebeeld op de gevel van het middelste van de drie Bossuhuizen.

Tot in de jaren 50 van de twintigste eeuw was het, voor alle verkeer van en naar Enkhuizen, de enige toegang aan de oostkant van de stad. Na de aanleg van de Willemsweg in 1957 is de poort afgesloten voor motorvoertuigen.

Andere poorten in Hoorn waren onder andere de Westerpoort en Koepoort. Ook de Waterpoortbrug kan gezien worden als voormalige stadspoort, de brug fungeerde namelijk tevens als waterpoort.

De Oosterpoort is ingeschreven in het rijksmonumentenregister onder nummer 22458, de brug onder nummer 22605.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Oosterpoort (Hoorn) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.