Oosterwei

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Oosterwei
Wijk van Gouda
Gouda Oost
Gouda Oost (oranje): linkerdeel Vreewijk, rechterdeel Oosterwei en boven Voorwillens
Kerngegevens
Provincie Zuid-Holland, Nederland
Gemeente Gouda
Coördinaten 52°0'43"NB, 4°43'55"OL
Oppervlakte 18 ha.  
Inwoners (2017) 1.235[1]
Foto's
Reliëf van Berend Hendriks op een der flats in Oosterwei
Reliëf van Berend Hendriks op een der flats in Oosterwei

Oosterwei is een van de drie buurten uit de Goudse wijk Gouda Oost, tegenwoordig onderdeel van Kort Haarlem, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. De buurt telt 2.060 inwoners (2006) en heeft een dichtheid van 11.778 inwoners per km² (na de Wervenbuurt de hoogste van de stad). 63% van de bevolking bestaat uit niet-westerse allochtonen.[2] Het vormde in 2000 (met de Korte Akkeren) de buurt waar de grootste concentratie Marokkanen in de stad woont (50% in 2006[2]) en de buurt wordt in de volksmond dan ook wel 'Klein Marokko' genoemd.

Geschiedenis[bewerken]

De buurt werd gebouwd in begin jaren '60, toen ook nabijgelegen buurten als Achterwillens en Vreewijk werden gerealiseerd. De buurt is ruim opgezet met veel openbaar groen en veel middelbouw en was daardoor aanvankelijk erg in trek bij de meer bemiddelde middenklasse.[3] De bebouwing is typerend voor de jaren 50 met stapelbouw, grote ramen en mozaïeken aan de zijkant van de woonflats. De buurt heeft net als de omliggende buurten geen eigen centrum en ligt enigszins afgescheiden ten opzichte van het centrum van Gouda.

De bouw van de nieuwe wijk Bloemendaal in 1975 had een negatief effect op de wijk, doordat veel hogeropgeleiden uitstroomden om in Bloemendaal te gaan wonen. Met hen verdwenen ook bijna alle winkels en dienstencentra. Hierdoor zakte de Oosterwei weg en verwerd het langzaam tot een achterstandsbuurt. Ook ontstond er een 'zwarte school', de Anne Frankschool, die later werd gesloten. In 1985 stelden bewoners een actieplan op om de problemen aan te pakken, maar de situatie veranderde niet veel.

Oosterwei is nog steeds een wijk waar veel werkloosheid heerst en waar een relatief groot deel van de bevolking leeft van een uitkering (in 2006 waren er 178 uitkeringen per 1000 inwoners, verhoudingsgewijs het hoogste van de stad).

Overlast in de wijk[bewerken]

De jongeren in de wijk begonnen steeds meer overlast te bezorgen en in 1997 werd daarop een politiepost ingesteld in de buurt om beter toezicht te kunnen houden en de veiligheid te bevorderen. In recentere jaren is er veel werk verzet om de buurt te verbeteren, maar de problemen met de jongeren bleven.

In september 2008 kwam de buurt negatief in het nieuws toen busmaatschappij Connexxion bekendmaakte niet langer door een deel van de wijk te zullen rijden in verband met het agressieve gedrag door een aantal Marokkaanse jongeren aldaar. Zo werd volgens chauffeurs in het verleden een sneeuwbal met een steen door de ruit van een bus gegooid, werd tegen bussen getrapt en werden chauffeurs bespuugd, bedreigd en beroofd.[4][5] Na vijf dagen en enkele maatregelen - waaronder cameratoezicht - eindigde de actie en werd Oosterwei niet langer gemeden door de bussen.[6]

Ook daarna is de wijk regelmatig in het nieuws geweest door overlast van jongeren.

Voorzieningen[bewerken]

Flats aan de Rutgersstraat

In de buurt bevinden zich de aanvankelijk gereformeerde en Nederlands-hervormde, maar nu protestantse 'Vredeskerk' (gebouwd in 1971) en de Marokkaanse 'Moskee Sallam' (of Es-Salaam-moskee) (1998). Tijdens een buurtfeest in 2005 werd door kinderen een witte streep getrokken over de weg tussen beide gebouwen, die aanleiding vormde tot een kunstwerk met de naam 'vredespad': een pad van azuurblauwe tegels van de hand van kunstenaars Ties Ten Bosch en Kamiel Verschuren, bedoeld om de verbinding tussen de verschillende geloofsgemeenschappen zoals islam en christendom weer te geven.[7] Het pad had een open karakter om ook anders gelovige en atheïsten tot gesprek uit te nodigen.

Aan de zuid- en westzijde wordt Oosterwei begrensd door een aantal sportaccommodaties: ten zuiden van de buurt liggen het terrein van tennisclub Be Quick en twee voetbalverenigingen begrenzen de buurt in het westen en zuidwesten. Het sportcomplex van de oorspronkelijk protestantse sportclub CVV de Jodan Boys bevindt zich in Oosterwei sinds 1964. Ten noorden hiervan ligt het terrein van de club GSV. De accommodaties van deze twee voetbalclubs vormen een groene grens tussen Oosterwei en de naburige wijk Goverwelle, die enkel doorsneden wordt door de Sportlaan.

Herstructurering[bewerken]

Vanuit de gemeente zijn er plannen de wijk te herstructureren. In 2009 publiceerde One Architecture het Essay Gouda-Oost, dat uitgaat van een stapsgewijze vernieuwing van de wijk. Dit essay is door de gemeenteraad vastgesteld, en vormt dus de basis voor de herstructurering.

In juni 2011 werd aan het Wilsonplein het Nelson Mandelacentrum geopend, een multifunctioneel centrum dat onder andere onderdak biedt aan de Brede School. Dit gebouw is het eerste bouwwerk dat is opgeleverd in het kader van de herstructurering.

In de komende jaren zullen verschillende flats plaats moeten maken voor andere bebouwing, en zal aan de zuidzijde van de wijk een nieuw winkelcentrum, met appartementen en een moskee, verschijnen.

In 2016 vonden uitgebreide sloopwerkzaamheden plaats en is begonnen met de herbouw.