Oostkapelle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Oostkapelle
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Oostkapelle Wapen van Oostkapelle
(Details) (Details)
Oostkapelle
Oostkapelle
Situering
Provincie Zeeland
Gemeente Veere
Coördinaten 51° 34′ NB, 3° 33′ OL
Algemeen
Inwoners (1-1-2010) 2456
Detailkaart
Oostkapelle in de gemeente Veere
Oostkapelle in de gemeente Veere
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Oostkapelle (Zeeuws: Oôskappel) is een voormalige heerlijkheid en dorp in de Nederlandse provincie Zeeland, in de gemeente Veere, nabij Domburg. Het had op 1 januari 2010 2456 inwoners en is daarmee een van de grotere kernen van de gemeente. Het dorp bestaat uit een kleine kern met bebouwing, waartussen nog veel oude boerderijen liggen. Even buiten de eigenlijke kom ligt een park met exclusieve huizen, voornamelijk bewoond door mensen van buiten het dorp.

Kasteel Westhove

Oostkapelle dankt zijn naam aan een kapel die hier in vroeger tijden moet hebben gestaan, samen met een andere kapel, die op de plaats van het huidige Westkapelle ligt. Als vestingplaats ontwikkelde het westelijke zusje van Oostkapelle zich lopende de Middeleeuwen echter beter dan Oostkapelle, dat tot in de twintigste eeuw een boerendorp bleef.

Na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde de plaats zich echter in het spoor van onder meer Domburg en Zoutelande tot een badplaats, met het duingebied en de Noordzee op korte afstand. Het dorp werd dan ook niet onderhevig aan leegloop.

Oostkapelle was tot 1966 een zelfstandige gemeente, waarna het tot 1997 deel uitmaakte van de gemeente Domburg.

Kerk[bewerken]

In 1572 tijdens het Beleg van Middelburg werd de kerk verwoest, zoals zoveel Walcherse kerken, alleen de laat-14e-eeuwse toren bleef gespaard. In 1582 waaiden de ruïnes van het schip om. In 1610 was de herbouw van het schip gereed, zoals de jaarankers aangeven. De kerk is in 1822 gewijzigd en in 1856 werd het van een plafond voorzien. Van het oorspronkelijke meubilair is alleen de preekstoel uit de 17e eeuw overgebleven, in 1798 werd het overige van de hand gedaan.[1][2]

Bezienswaardigheden[bewerken]

1rightarrow blue.svg Lijst van rijksmonumenten in Oostkapelle

Vlag[bewerken]

De vlag is identiek aan het wapen en werd door de gemeenteraad vastgesteld op 8 mei 1962.

Geboren in Oostkapelle[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]