Op Hodenpijl

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Op Hodenpijl
Op Hodenpijl
Plaats Hodenpijl
Denominatie rooms-katholiek
Gewijd aan Jakobus de Meerdere
Gebouwd in 1840
Sluiting 1963
Architectuur
Architect(en) Arend Roodenburg
Bouwmethode Neoclassicisme
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Op Hodenpijl (voorheen Jacobus de Meerderekerk) is een voormalig rooms-katholiek kerkgebouw in de Nederlandse buurtschap Hodenpijl, bij Schipluiden. Het betreft een zogenoemde waterstaatskerk. Het gebouw staat aan de dijk van het kanaal de Gaag.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Op Hodenpijl was een parochiekerk, gebouwd in 1840 en gewijd aan Jakobus de Meerdere. De kerk werd gebouwd naar een neoclassicistisch ontwerp van de Haagse architect Arend Roodenburg. De bijbehorende pastorie 'de Herdershof' is in 1872 gebouwd, maar de bijbehorende huiskapel is ouder. Deze werd in 1720 gebouwd ter vervanging van een kerkje dat aan de andere kant van de vaart stond.

In 1963 werd in het kerkgebouw na 120 jaar de laatste Heilige Mis opgedragen. Daarna werd de kerk door het bisdom aan de eredienst onttrokken. De parochie had zich inmiddels gevestigd in de nieuwe Jacobus de Meerderekerk in de dorpskern van Schipluiden. Daarna waren in het voormalige kerkgebouw en de pastorie enkele decennia een uitgeverij en pakhuis gevestigd. De rooms-katholieke begraafplaats achter het complex bleef in gebruik.

In 2004 werd het kerkgebouw verkocht en verbouwd. De vernielde glas-in-loodramen werden gerestaureerd. De vernieuwde torenkoepel werd in 2006 herplaatst. Een kunstenaar bracht nieuwe muurschilderingen aan. Het gebouw werd vervolgens geëxploiteerd als restaurant en kunstcentrum onder de naam 'Op Hodenpijl', een al generatieslang voor deze plek gebruikte aanduiding.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Oude Jacobuskerk (Schipluiden) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.