Op Hodenpijl

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Op Hodenpijl
Op Hodenpijl
Op Hodenpijl
Plaats Hodenpijl
Denominatie rooms-katholiek
Gewijd aan Jakobus de Meerdere
Gebouwd in 1840
Sluiting 1963
Architectuur
Architect(en) Arend Roodenburg
Bouwmethode Neoclassicisme
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Op Hodenpijl is een voormalige kerk in buurtschap Hodenpijl bij Schipluiden. Het betreft een waterstaatskerk. Het staat aan de dijk van het kanaal de Gaag.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Op Hodenpijl was oorspronkelijk een rooms-katholieke kerk, gebouwd in 1840 en gewijd aan Jakobus de Meerdere. De bijbehorende pastorie is in 1872 gebouwd. Deze neoclassicistische kerk werd gebouwd naar een ontwerp van de Haagse architect Arend Roodenburg. De huiskapel van de oudere pastorie de Herdershof is ouder. Deze werd in 1720 gebouwd ter vervanging van een kerkje dat aan de andere kant van de vaart stond.

Het gebouw functioneerde ruim 120 jaar als kerk, toen in 1963 de laatste mis werd opgedragen. Daarna dienden kerk en pastorie enkele decennia als uitgeverij en pakhuis. De rooms-katholieke begraafplaats achter het complex is nog altijd in gebruik.

In 2004 werd de kerk verkocht en verbouwd tot cultuurkerk. De vernielde glas-in-loodramen werden gerestaureerd. Een vernieuwde koepel in oude stijl werd in 2006 geplaatst. Kunstenaar Ruud Krijnen bracht nieuwe muurschilderingen aan. De kerk wordt sindsdien geëxploiteerd als restaurant en kunstcentrum Op Hodenpijl. Onder deze naam was de plaats daar generaties lang bekend.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Oude Jacobuskerk (Schipluiden) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.