Op volle toeren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jo De Meyere (met baard) en Piet Bambergen op de set van Op volle toeren in 1980

Op volle toeren was een televisieprogramma van de TROS vol met Nederlandstalige muziek. De eerste aflevering was op 29 april 1971 als Op losse groeven.

Op losse groeven[bewerken]

In 1971 begon Chiel Montagne (alias Bert van Rheenen) (ex-Radio Veronica) het programma omdat het succes van Heintje, De Heikrekels en Corry & de Rekels volgens hem aantoonde dat er behoefte was aan een apart smartlappenprogramma op de Nederlandse buis. Het vanuit een studio met publiek uitgezonden programma zorgde voor een enorme hausse aan Nederlandstalige hits in dat jaar. Vader Abraham, Jacques Herb, Mieke Telkamp, De Kermisklanten, de Zusjes de Roo, Wilma, de Gebroeders Brouwer, de Zangeres Zonder Naam, Herman van Keeken zijn enkelen die grote hits scoren in dat jaar. In de toenmalige Veronica Top 40 was te zien dat het een maandelijks uitgezonden programma was: platen stegen opnieuw na een uitzending. (Het programma had overigens een eigen Top 5.) Platenlabels als CNR, Dureco, Vier Wieken en Elf Provinciën deden met hun artiestenstal gouden zaken.

Op volle toeren[bewerken]

Astrid Nijgh (1974)

Het succes bleef groot tot in 1978 toen de muzieksmaak van het platenkopend publiek veranderde en smartlappen en schlagers verbannen leken naar middengolfpiraten uit de periferie van Nederland, waarvandaan regionale verrassingen als Normaal, het Sneeuwbal Trio, Henk Wijngaard, Arno en Gradje en het Börker Trio toch tot de nationale hitparades doordrongen. Het programma veranderde mee, en heette voortaan Op volle toeren en werd eigentijdser. Dat was net op tijd maar ook net te laat.

In 1981 barstte de Nederpop-rage los met bands als Toontje Lager, Doe Maar, de Frank Boeijen Groep en Het Goede Doel. Het programma kwam echter meer in de sferen van het levenslied terecht, waardoor de sfeer nostalgisch en stamcafé-achtig werd. Ook het Schlagerfestival begon een serieuze concurrent te worden, reden waarom Dennie Christian werd aangetrokken om van tijd tot tijd te presenteren en nieuw talent te scouten. Hij en Freddy Breck, samen met Ad Kraamer, beter bekend als Marc Winter, bepaalden medio jaren tachtig het programma.

Vlaanderen schuift aan[bewerken]

Later kwam Gerard Cox af en toe presenteren, en in de jaren negentig namen Marianne Weber en Frans Bauer de microfoon af en toe in handen. Het programma werd meer en meer op locatie en in zalen in de regio opgenomen. Vanaf 2000 nam de populariteit van Vlaamse artiesten als K3, Kabouter Plop, Piet Piraat en Samson en Gert, allen op jonge kinderen gericht, en Dana Winner grotere vormen aan. Clouseau bedankte echter, net als daarvoor de Nederpop-artiesten, voor de eer. Op volle toeren kon niet achterblijven en begon met beurtelings Nederlandse en Vlaamse live-uitzendingen. In 2002 haakte Chiel Montagne definitief af toen hij de nieuwe Omroep MAX mee hielp op te richten. Daarop namen de Nederlandse Jan Smit en de Vlaamse Belle Pérez de presentatie op zich. Frans Bauer heeft inmiddels twee Top 10-hits in Vlaanderen gescoord, K3 is grensoverschrijdend een doorslaand succes, en de Vlaamse ster Laura Lynn lijkt door te breken in Nederland.

Het programma is als een hoeder voor het traditionelere Nederlandstalige lied begonnen en is dat al die jaren gebleven.

Nederhop[bewerken]

Begin 2008 is de Nederlandse dj The Flexican het repertoire van de Flinke Namen gaan mixen. In samenwerking met andere grote nederhop-artiesten o.a. De Jeugd Van Tegenwoordig, The Opposites, Dio en Sjaak is vervolgens het album Op Volle Toeren gemaakt. Dit album bevat veel hits van nederhop-artiesten die aan elkaar gemixt zijn met tunes van het oude Op Volle Toeren tv-programma.

Zie ook[bewerken]