Opabiniidae

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Opabiniidae
Status: Uitgestorven
Fossiel voorkomen: Midden-Cambrium
Opabiniidae
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia
Stam:Arthropoda
Klasse:Dinocaridida
Orde:Opabiniida
Familie
Opabiniidae
Walcott, 1912
Opabinia
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Opabiniidae op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De Opabiniidae zijn een familie van uitgestorven bizarre mariene geleedpotigen. Het type en bekendste geslacht is Opabinia. Het bevat ook Utaurora. Opabiniiden lijken sterk op radiodonten, maar hun frontale aanhangsels waren basaal versmolten tot een proboscis. Opabiniiden zijn ook te onderscheiden van radiodonten door setale bladen die ten minste een deel van de lichaamsflappen bedekken en gekartelde caudale rami.

Onderzoeksgeschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Opabiniidae werd benoemd door Charles Doolittle Walcott in 1912, naast zijn typesoort Opabinia. Walcott interpreteerde Opabiniidae als een familie van anostracantide schaaldieren, het nauwst verwant aan Thamnocephalidae. Opabinia werd in de jaren zeventig opnieuw bestudeerd en opnieuw geïnterpreteerd als een dier van onbekende verwantschappen. Stephen Jay Gould verwees naar Opabinia als een 'raar wonder', en een illustratie van Opabinia veroorzaakte gelach toen het voor het eerst werd onthuld op een paleontologische conferentie. In 2022 werd een tweede opabiniide, Utaurora, geïdentificeerd.

Myoscolex van de Emu Bay Shale wordt soms voorgesteld als een opabiniide, maar morfologische kenmerken die deze interpretatie ondersteunen, zijn controversieel. Mieridduryn is een panarthropode uit het Midden-Ordovicium die kenmerken deelt met zowel radiodonten als opabiniiden.