Opblaasbaarheid

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Opblaasbaar object)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geplaatst:
13-12-2018
Genomineerd: hoort dit thuis in de encyclopedie?   Past dit onderwerp in Wikipedia?

Ten minste een van de mensen die meewerken aan Wikipedia vindt dat het onderwerp van dit artikel niet past in deze encyclopedie, en stelt daarom voor het artikel te laten verwijderen.
De hiervoor opgegeven reden is: De bronnen hebben louter betrekking hebben op objecten en lichaamsdelen die opgeblazen kunnen worden. Gezien de titel die het artikel heeft, zou het juist gebaseerd moeten worden op boeken of artikelen die specifiek gaan over de algemene eigenschap opblaasbaarheid

De pagina is daarom aangedragen op de beoordelingslijst. Daar is mogelijk ook een meer gedetailleerde reden voor de beoordelingsnominatie te vinden.

Na plaatsing op de beoordelingslijst blijft dit artikel minstens twee weken staan, zodat eventuele bezwaren ingebracht kunnen worden. Mogelijk is het onderwerp wel relevant maar blijkt dit onvoldoende uit de inhoud van het artikel, bijvoorbeeld door een gebrek aan referenties naar gezaghebbende bronnen. Als u het artikel zodanig kunt verbeteren dat daarmee de redenen voor verwijdering komen te vervallen, aarzel dan vooral niet om het te verbeteren. Vergeet niet om dit op de genoemde lijst te vermelden.

Indien u van mening bent dat het artikel dusdanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past, vraag dan op de lijst (of aan de nominator) of dit sjabloon verwijderd mag worden.

NB: deze melding dient te blijven staan tot de beoordelingsdiscussie afgesloten is.
Algemene informatie is te vinden op Wat Wikipedia niet is, Relevantie en de uitleg bij "te beoordelen pagina's".

(//)

Een opgeblazen springkasteel

Opblaasbaarheid is een eigenschap van iets dat steviger en vaak ook groter wordt en van vorm verandert wanneer het met (extra) fluïdum gevuld wordt. Opblaasbaarheid wordt in principe verkregen middels een geheel of gedeeltelijk luchtdichte zak.

Sommige opblaasbare dingen bestaan uit meerdere al dan niet onderling verbonden compartimenten (afgesloten ruimtes). Voor de verandering van vorm moet het materiaal flexibel zijn. Voor extra vergroting van het volume is het oppervlak vaak rekbaar, bijvoorbeeld van rubber.

Het zogeheten opblazen geschiedt door een overdruk in de zak te scheppen, meestal door een gas – vaak lucht, soms ook waterstof-, helium- of stikstofgas – in de zak te brengen, waardoor de inhoud toeneemt. Als de zak van een elastisch materiaal gemaakt is – zoals een feestballon – zal het oppervlak van het voorwerp groeien naarmate de overdruk stijgt. De stevigheid van het aldus gevormde voorwerp wordt bepaald door elasticiteit van het materiaal waar het voorwerp van is vervaardigd en het drukverschil met de omgeving.

Sommige voorwerpen, zoals een rubberen opblaasboot, bezitten een van tevoren vaststaande maximale opblaasmogelijkheid. Andere, zoals een feestballon, bezitten door de flexibiliteit van het basismateriaal een grotere variatie van opblaasbaarheid, waarbij de uiteindelijke vorm in diverse formaten bereikt kan worden.

De lucht wordt binnen gehouden met een ventiel of een afsluiter (zoals een knoop). Lucht die toch ontsnapt wordt soms continu bijgepompt (zoals in een springkussen). Het gecontroleerd laten ontsnappen van het gas – het leeglopen – faciliteert opslag. Het ongewild ontsnappen van het gas – een lek – hindert de opblaasbaarheid.

Voorbeelden[bewerken]

Een skippybal in opgeblazen toestand

Dieren[bewerken]

Kikker (Ranoidea chloris) met opgeblazen kwaakblaas.