Naar inhoud springen

Opblaasboot

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mariniers in een rigid-inflatable boat (RIB)
Spelevaren op een vijver

Een opblaasboot is een uit rubber, plastic of een ander luchtdicht en flexibel materiaal vervaardigde opblaasbare boot, die eventueel met een skelet uit hout, metaal of kunststof versterkt kan worden. Het drijfvermogen (en bij de eenvoudigste types ook de stevigheid) ontleent deze boot aan de lucht die er in wordt geblazen. Ondanks dat er meestal wordt gesproken over rubberboot, worden de tubes van rubberboten en RIBs tegenwoordig bijna altijd gemaakt van pvc of Hypalon (vaak in combinatie met andere synthetische materialen). Hypalon is wat duurzamer dan pvc. Dat maakt hypalon ook direct een stuk zwaarder dan pvc. Pvc is daarentegen veel goedkoper dan hypalon.[1]

Zodiac[bewerken | brontekst bewerken]

Zodiac is een tot soortnaam geworden merknaam voor een professioneel type opblaasboot, rigid-inflatable boat (RIB) of rigid-hulled inflatable boat (RHIB) genoemd. Bij een Zodiac of RIB is de bodemsectie van een vormvast materiaal, doorgaans aluminium of polyester. Daarop is een vaste stuurstand gemonteerd. Rondom deze romp is een dikke, luchtgevulde rand aangebracht, de 'tube' genoemd. In de praktijk laat men de tube niet vaak leeglopen; de boot wordt in opgeblazen toestand vervoerd. Het geringe gewicht ervan, in combinatie met de stijve romp en een of meer sterke motoren maken het tot een zeer zeewaardige en wendbare speedboot.

De Kustwacht, Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij, marines, Greenpeace en Sea Shepherd zijn bekende gebruikers van de zeewaardige RIB's.

Zie de categorie Inflatable boats van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.