Opblaasboot

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Mariniers in een Rigid Inflatable Boat (RIB)
Spelevaren op een vijver

Een opblaasboot is een uit rubber, plastic of ander luchtdicht en flexibel materiaal vervaardigde opblaasbare boot, die eventueel met een skelet uit hout, metaal of kunststof versterkt kan worden. Het drijfvermogen (en bij de eenvoudigste types ook de stevigheid) ontleent deze boot aan de lucht die er in wordt geblazen.

Rigid Inflatable Boat[bewerken]

Hoewel dit type boot vaak met spelevaren wordt geassocieerd, maken ook professionele diensten gebruik van dit type boot. In deze gevallen gaat het dan vaak om RIB's (Rigid Inflatable Boat), soms ook wel RHIB van Rigid Hull Inflatable Boat genoemd). Bij een RIB is de bodemsectie van een vormvast materiaal gebouwd, doorgaans aluminium of polyester. Daarop is een vaste stuurstand gemonteerd. Rondom deze romp is een dikke, luchtgevulde rand aangebracht, de "tube" geheten. In de praktijk laat men de tube niet vaak leeglopen; de boot wordt in opgeblazen toestand vervoerd. Het geringe gewicht ervan, in combinatie met de stijve romp en een sterke motor (vaak meerdere) maken het tot een zeer zeewaardige en wendbare speedboat.

De KNRM is een bekende en innoverende gebruiker van RIB's. Ook Greenpeace en Sea Shepherd staan bekend als gebruikers van RIB's voor hun acties op zee.