Open knowledge

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Open Knowledge (letterlijk: open kennis) is een term voor principes en methoden voor het gratis voortbrengen en verspreiden van kennis. Kennis wordt ruim opgevat als

  • Gegevens uit de natuurwetenschappen, geschiedenis, aardrijkskunde enzovoort
  • Inhoud, zoals muziek, films en boeken
  • Algemene informatie, zoals bijvoorbeeld een overheid die levert.

Volgens de Open Knowledge Definition is kennis open als iedereen er gratis gebruik van kan maken, het kan hergebruiken en kan verspreiden zonder juridische, sociale of technologische beperkingen.

Open Knowledge kan beschouwd worden als een superset van open data, open inhoud en open access om de raakvlakken hiertussen te verduidelijken. Het concept is ook nauw verbonden met open source en vele begrippen en processen die direct ontleend zijn aan eerder werk op een open source (de Open Knowledge Definition is bijvoorbeeld direct afgeleid van de Open Source Definition).

Geschiedenis[bewerken]

Open Knowledge is vergelijkbaar met andere 'open' begrippen als open data en open inhoud. Het begrip is al oud: een van de eerste overgeleverde gedrukte teksten van de boeddhist Diamond sutra uit China rond het jaar 868 beval al een algemene gratis verspreiding aan.

Organisaties die Open Knowledge uitdragen[bewerken]

Zie ook[bewerken]