Open rendiermos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Open rendiermos
Open rendiermos
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Ascomycota (Zakjeszwammen)
Klasse:Lecanoromycetes
Onderklasse:Lecanoromycetidae
Orde:Lecanorales
Familie:Cladoniaceae
Geslacht:Cladonia
Soort
Cladonia portentosa
(Dufour) Coem. (1865)
Open rendiermos
(uiteinde vertakt in vieren)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Open rendiermos op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Schimmels

Het open rendiermos (Cladonia portentosa) is een korstmos uit de familie Cladoniaceae. Het groeit op hout en op de grond. Het is het meest algemene rendiermos in de binnenduinen, heide en stuifzanden. Het groeit vaak samen met schapengras, zandstruisgras en struikhei.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Het open rendiermos heeft dunne groengrijze takken die aan de einden meest symmetrisch in vieren vertakken, waarbij in de vertakking een gat zichtbaar is. De uiterste topjes van de takken zijn bruinig en weinig opvallend. De holle stengels (podia) groeien rechtop en zijn witgroen of grijsachtig van kleur in de schaduw of gelig op zonnige locaties. Aan de bovenkant zijn ze vaak gebruind. Het oppervlak ziet er viltig uit. Blaadjes zijn afwezig. Het vormt matten van 6 cm hoog. Apothecia worden zelden ontwikkeld.

Het korstmos kan worden verward met:

  • vals rendiermos (Cladonia rangiformis), maar deze heeft meestal enkele witte blaadjes langs de takken heeft en grijs-wit gemarmerd is met bovenaan een paarsige tint.
  • sierlijk rendiermos (Cladonia ciliata), deze groeit ook in het duingebied maar deze heeft een gelige tint, is slanker en heeft lange, geelbruine toppen.

Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland komt het open rendiermos vrij algemeen voor. Het is niet bedreigd en staat niet op de Nederlandse Rode Lijst.