Openbaar vervoer in 's-Hertogenbosch

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het openbaar vervoer in 's-Hertogenbosch bestaat uit treinverbindingen van de Nederlandse Spoorwegen, stads- en streekbussen van Arriva. De gemeente 's-Hertogenbosch beschikt over drie stations, station 's-Hertogenbosch en station 's-Hertogenbosch Oost in de stad 's-Hertogenbosch en station Rosmalen in Rosmalen.

Het Stationsplein is het belangrijkste knooppunt van openbaar vervoer in 's-Hertogenbosch.

Achtergrond[bewerken]

Vanaf het Stationsplein vertrekken de stadsbussen naar verschillende wijken van de stad, Rosmalen, Engelen, Empel of Vught. Verder rijden ook streekbussen naar verschillende plaatsen in de regio en Gorinchem.
Tot 1999 reed er ook een Interliner naar Dordrecht.

Historie[bewerken]

Ook reed er in het begin van de twintigste eeuw een stoomtram vanaf het station aan het huidige Koningin Emmaplein naar Helmond en Drunen (zie Stoomtram 's-Hertogenbosch - Helmond - Veghel - Oss en Tramlijn 's-Hertogenbosch - Drunen - Heusden).

Lijn 220 Station NS - Parade, beter bekend als de 220Xpress, was een conceptlijn en liep als proef tot en met 2012. Deze lijn werd gereden met drie elektrische bussen. De lijn had een vaste dienstregeling en reed om de 15 minuten langs acht haltes tussen de historische binnenstad en het station. Dit was een proef van de provincie Noord-Brabant in samenwerking met de gemeente 's-Hertogenbosch, verschillende autofabrikanten, leveranciers en Arriva. De proef ging samen met een aantal andere proeven, zoals elektrische auto's onder de naam Greenwheels.

Taxi[bewerken]

Nederlandse Spoorwegen biedt de reiziger ook de treintaxi aan, maar ook de gemeente 's-Hertogenbosch heeft een taxistandplaats ingericht. Voorts zijn er plannen om in de nabijheid van de Brabanthallen 's-Hertogenbosch een standplaats in te richten voor de watertaxi.[1] Op de rondvaarten in de Binnendieze na, zou dit het eerste openbaar vervoer te water in 's-Hertogenbosch zijn.

Tram[bewerken]

's-Hertogenbosch heeft nooit een stadstram gehad. Wel zijn er studies van onder andere GroenLinks 's-Hertogenbosch om een stadstram aan te leggen vanaf het Station 's-Hertogenbosch, dat via het Willemsplein en het Wilhelminaplein over de Zuidwal en de Graafseweg naar Rosmalen zou lopen. Het eindpunt in Rosmalen zou dan nabij de Sint-Lambertuskerk in het centrum van Rosmalen moeten komen. Over de Pettelaarse weg zou er een aftakking van de stamlijn moeten komen naar het Pettelaarpark. Ook zou er een tramlijn via Waalwijk en de Efteling naar Tilburg moeten komen.[2][3]

Treinstations in 's-Hertogenbosch[bewerken]

Er zijn drie stations in 's-Hertogenbosch:

  • Station 's-Hertogenbosch
  • Station 's-Hertogenbosch Oost
  • Station Rosmalen

Station 's-Hertogenbosch[bewerken]

Direct aan het Stationsplein is ook het station 's-Hertogenbosch gevestigd. Vanaf hier heeft men een directe verbinding met verschillende steden in Nederland. Zo kan er vanaf Station 's-Hertogenbosch naar het noorden rechtstreeks gereisd worden naar Schiphol en Alkmaar. Naar het zuiden is er een verbinding via Eindhoven naar Deurne, Station Heerlen en Maastricht. Naar het oosten is er een verbinding via Nijmegen naar Zwolle. Naar het westen is er een verbinding via Tilburg naar Roosendaal.

Station 's-Hertogenbosch Oost[bewerken]

Ook bij het station 's-Hertogenbosch Oost is er een klein knooppunt van openbaar vervoer. Bij het station komen de stoptreinen van en naar de richting van Nijmegen samen met een aantal stads- en streekbussen van Arriva. Er is geen taxistandplaats op het station aanwezig. Bij dit station bevindt zich ook een transferium.

Station Rosmalen[bewerken]

Bij station Rosmalen is er ook een klein knooppunt van Openbaar Vervoer. Hier komen de stoptreinen van en naar Nijmegen en 's-Hertogenbosch. Men kan overstappen op de buurtbus 251 naar Uden. In 2008 kon men ook overstappen op bus 74 naar de Watertuinen. Deze buslijn doet sinds de dienstregeling van 2009 station Rosmalen niet meer aan. Deze bus gaat nu van station 's-Hertogenbosch naar de Watertuinen. Bij het zo goed als naast het station gelegen voormalige gemeentehuis kan men op bus 63 naar de Maasoever stappen.

Treinverbindingen[bewerken]

De volgende treinseries halteren in de dienstregeling 2015 te 's Hertogenbosch:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
800 Intercity MaastrichtSittardRoermondEindhoven's-HertogenboschUtrecht CentraalAmsterdam CentraalAlkmaar – (Schagen) 's Avonds en op zondag tot Amsterdam Centraal. Rijdt alleen in de spits van en naar Schagen.
3500 Intercity SchipholUtrecht Centraal's-HertogenboschEindhovenHeerlen 's Avonds tot Eindhoven.
3600 Intercity RoosendaalBredaTilburg's-HertogenboschNijmegenArnhemZutphenDeventerZwolle
4400 Sprinter 's-Hertogenbosch's-Hertogenbosch OostRosmalenNijmegen Gekoppeld aan treinserie 9600 's-Hertogenbosch - Deurne
9600 Sprinter 's-HertogenboschBoxtelEindhovenHelmondDeurne Gekoppeld aan treinserie 4400 Nijmegen - 's-Hertogenbosch.
13600 Sprinter BredaTilburg's-Hertogenbosch Vanaf 's-Hertogenbosch verder als 16000 naar Utrecht Centraal.
16000 Sprinter Utrecht CentraalGeldermalsen's-Hertogenbosch Vanaf 's-Hertogenbosch verder als treinserie 13600 naar Breda.
21400 Intercity Eindhoven's-HertogenboschUtrecht Centraal; Rotterdam CentraalEindhoven Nachtnet. Rijdt alleen in de nachten volgend op vrijdag en zaterdag.

Busverbindingen[bewerken]

Stadsbussen[bewerken]

De meeste lijnen gaan van het beginpunt via station 's-Hertogenbosch naar het eindpunt. Station 's-Hertogenbosch is in onderstaande tabel aangegeven als Station NS. Station 's-Hertogenbosch Oost wordt weergegeven als Station Oost.

Lijn Route Bijzonderheden
1 / 11 Aawijk - Station NS - Kruiskamp
2 Rompert - Station Oost - Station NS
3 Rosmalen - Station NS
4 Rosmalen - Station Oost -Station NS Spitslijn
5 Engelen - Station NS Spitslijn
6 Station NS - Empel
7 Station NS - Maasoever
8 Station NS - Jeroen Bosch Ziekenhuis - Station Vught - Vught-zuid
9 Station NS - Jeroen Bosch Ziekenhuis - Vught-centrum - Vught-zuid
12 Station NS - Rompert
13 Station NS - Station Oost - Rosmalen
60 Centrum - P+R Vlijmenseweg
70 Parade - P+R Vliert
80 Parade - Pettelaarpark v.v.

Streekbussen[bewerken]

Lijn Route Vervoerder
90 Station NS - Transferium - Nuland - Geffen - Heesch - Schaijk - Grave Arriva
135 Station NS - Jeroen Bosch Ziekenhuis - Vlijmen - Haarsteeg - Heusden - Wijk en Aalburg Veolia Transport
136 Station NS - Jeroen Bosch Ziekenhuis - Vlijmen - Nieuwkuijk - Drunen - Waalwijk - Kaatsheuvel - Loon op Zand - Tilburg Veolia Transport
139 Station NS - Jeroen Bosch Ziekenhuis - Cromvoirt - Helvoirt - Biezenmortel - Udenhout Veolia Transport
140 Station NS - Vught - Helvoirt - Haaren - Oisterwijk - Tilburg Veolia Transport
155 Station NS - Schijndel - Sint-Oedenrode Arriva
156 Station NS - Den Dungen - Maaskantje - Sint Michielsgestel - Schijndel - Sint-Oedenrode - Nijndel - Son en Breugel - Eindhoven Arriva
158 Station NS - Transferium - Hintham - Rosmalen - Berlicum - Middelrode - Heeswijk-Dinther - Veghel Arriva
159 Station NS - Sint Michielsgestel - Schijndel - Wijbosch - Eerde - Veghel Arriva
160 Station NS - Schijndel - Veghel - Uden Arriva
162 Station NS - Station Oost - Maren-Kessel - (Lith - Oss) Arriva
165 Station NS - Hedel - Druten Arriva
166 Station NS - Hedel - (Well) Arriva
203 Station NS - Jeroen Bosch Ziekenhuis - Vught - Esch - Boxtel - Liempde Arriva (buurtbus)
213 Station NS - Jeroen Bosch Ziekenhuis - Cromvoirt - Vught Lunetten - Vught Moleneindplein Arriva (buurtbus)
239 Station NS - Jeroen Bosch Ziekenhuis - Cromvoirt - Helvoirt - Biezenmortel - Udenhout Veolia Transport (buurtbus)
300 Station NS - Onderwijsboulevard - Vlijmenseweg/Jeroen Bosch Ziekenhuis - Busstation Waalwijk - Sprang Kruispunt - Efteling Hotel/Kaatsheuvel - Efteling - Busstation Loon Op Zand - Tilburg Veolia Transport - rijdt ma t/m vr tot +/- 21u
301 Station NS - Onderwijsboulevard - Vlijmenseweg/Jeroen Bosch Ziekenhuis - Drunen - Busstation Waalwijk - Sprang Kruispunt - Efteling Hotel/Kaatsheuvel - Busstation Loon Op Zand - Tilburg Veolia Transport - rijdt ma t/m vr tot +/- 21u
302 Station NS - Onderwijsboulevard - Vlijmenseweg/Jeroen Bosch Ziekenhuis - Drunen - Busstation Waalwijk - Sprang Kruispunt - Efteling Hotel/Kaatsheuvel - Efteling - Busstation Loon Op Zand - Tilburg Veolia Transport - rijdt in het weekeinde of ma t/m vr vanaf +/- 21u alle haltes 300/301 in plaats van 300/301
303 Station NS - Efteling Veolia Transport - rijdt za/zo en in vakantieperiodes ook ma t/m vr
665 Station NS - Hedel - Rossum Arriva (scholierenlijn)
666 Well - Hedel - Station NS Arriva (scholierenlijn)

Verwante onderwerpen[bewerken]

Portal.svg Portaal Openbaar vervoer

Externe links[bewerken]

Referenties[bewerken]

  1. Industriehaven 's-Hertogenbosch.
  2. Actie voor tram Tilburg-Waalwijk-Den Bosch. Ofwel: Met de Tram naar de Efteling. GroenLinks Tilburg, 20 februari 2010.
  3. Tram Den Bosch Oost