Openbaar vervoer in Arnhem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Trolleybus Arnhem
1
 De Laar West - Velp
 via Elderveld, Malburgen-West,
 Centraal Station, Centrum, Station Velperpoort,
 Plattenburg, Bronbeek en Wellenstein
2
 Arnhem CS - De Laar West
 via Centrum, De Koppel, Kronenburg,
 Rijnstate Poli-Zuid en De Laar Oost
3
 Het Duifje - Burgers' Zoo
 via Immerloo, Malburgen-Oost, Centrum,
 Centraal Station, Sint Marten, Ziekenhuis Rijnstate,
 't Cranevelt, Alteveer en Openluchtmuseum
5
 Schuytgraaf - Presikhaaf
 via Station Zuid, Elderveld, Malburgen-West,
 Centraal Station, Centrum, 't Broek
6
 Elsweide/HAN - Arnhem CS
 via Presikhaaf, 't Broek en Centrum
7
 Rijkerswoerd - Geitenkamp
 via Rijnstate Poli-Zuid, Kronenburg, Gelredome,
 Malburgen-West, Centraal Station, Centrum,
 Station Velperpoort en Angerenstein
Stadsdienst Arnhem
4  Het Duifje - Kronenburg
8  Centraal Station - Geitenkamp
9  Centraal Station - Schaarsbergen
10  Centraal Station - Sportcentrum Papendal
11  Centraal Station - Station Zuid
12  Centraal Station - IJsseloord 2

Het openbaar vervoer in Arnhem bestaat uit diverse vormen van openbaar vervoer. De stad beschikt over vier treinstations:

Het centraal station van Arnhem vormt het knooppunt van openbaar vervoer in de stad. Het ligt tegenover het centrum van Arnhem. Vanaf dit station vertrekken treinen in richting Nijmegen, Roosendaal, Tiel, Winterswijk, Zwolle, Amsterdam, Schiphol en Rotterdam, en de internationale treinen naar Düsseldorf, Köln en Frankfurt am Main.

Vanaf het overdekte busstation onder het centraal station vertrekken de reguliere stads- en streekbussen naar plaatsen in de omgeving. De trolleybussen vertrekken vanaf een eigen niet overdekte busplein aan de oostkant van het station, behalve lijn 3 die in het overdekte busstation stopt. Naast deze busstations zijn er ook busstations bij het Willemsplein aan de oostkant van het centraal station, het Velperplein aan de andere kant van het centrum en bij winkelcentrum Kronenburg in Arnhem-Zuid.

De stadsbussen en de meeste streekbussen worden verzorgd door vervoersbedrijf Connexxion-dochter Hermes in het concept Breng. De busverbindingen richting de Achterhoek worden verzorgd door vervoerbedrijven Arriva en Hermes (gecombineerde lijn want Arnhem - Doesburg valt onder Hermes en Doesburg - Doetinchem onder Arriva; maar de lijn is niet 'geknipt'). De verbinding naar de Veluwe is ook gecombineerd. Deze wordt gereden door Hermes onder de namen Breng & RRReis.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Door de ligging van Arnhem was de stad al vroeg een middelpunt van verbindingslijnen van openbaar vervoer. Voordat er een spoorlijn werd aangelegd, bestond het openbaar vervoer uit karren, veelal in particuliere handen. Vanuit Arnhem waren begin 19e eeuw dagelijkse verbindingen met Nijmegen en Utrecht en was het mogelijk om meerdere malen per week naar steden als Amsterdam, Rotterdam, Deventer en Doetinchem te gaan. Eveneens bestond er een verbinding die driemaal per week naar Düsseldorf en Berlijn ging.[1]

De opening van de Rhijnspoorweg, aangelegd en geëxploiteerd door de Nederlandsche Rhijnspoorweg-Maatschappij (NRS), bracht Arnhem een stuk dichter bij de rest van Nederland. Vóór de opening van de spoorlijn was de reistijd naar Amsterdam nog zeventien en naar Den Haag vierentwintig uur. Aanvankelijk zou de spoorlijn langs de Rijn worden aangelegd, wat een goede uitwisseling tussen scheepvaart en spoor mogelijk zou maken. Bovendien zou het spoor dan niet door het heuvelachtige landschap ten noorden van Arnhem aangelegd hoeven te worden. Desondanks besloot Gedeputeerde Staten tot de laatste variant.

De hoogteverschillen werden overbrugd met een spoordijk. De spoorlijn werd feestelijk geopend op 14 mei 1845. Aanvankelijk reden er drie treinen per dag van en naar Utrecht en Arnhem. Na moeizame onderhandelingen met Pruisen werd op 15 februari 1856 de verlenging van de Rhijnspoorweg naar Duitsland geopend. Op 1 februari 1865 werd de Staatslijn A geopend. Deze spoorlijn, aangelegd door de Staat der Nederlanden en geëxploiteerd door Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen (SS), verbond Arnhem met Deventer en (vanaf 1868) Leeuwarden. De NRS en SS gebruikten het NRS-station gezamenlijk. Door capaciteitsgebrek in het station besloten de NRS en de SS een nieuw station te bouwen, wat werd geopend in 1867. Arnhems derde spoorlijn, de door de Staat der Nederlanden aangelegde spoorlijn Arnhem - Nijmegen, werd geopend op 12 juni 1879.

Arnhem stelde voor deze spoorlijn aan de oostzijde van de stad aan te leggen. Arnhem breidde sterk in deze richting uit. Een gecombineerde spoor- en verkeersbrug op deze plek zou zeer welkom zijn. Uiteindelijk werd de spoorlijn in het westen van de stad aangelegd, met uitsluitend een spoorbrug over de Rijn. De gewenste verkeersbrug (de huidige John Frostbrug) werd uiteindelijk geopend in 1935. Het stationsgebouw werd verwoest tijdens de Slag om Arnhem. Op 8 mei 1954 werd het nieuwe stationsgebouw, een ontwerp van ir. H.J.G. Schelling, geopend. Dit station werd al langer als weinig functioneel beschouwd. Sinds het eind van de jaren 80 leeft het idee het station te vervangen door nieuwbouw. Dit plan is van 2006 tot 2011 gerealiseerd. De sloop van het oude station heeft eind 2007 plaatsgevonden, waarmee ruimte voor een compleet nieuw station ontstond.

Dienstregeling sinds 2007[bewerken | brontekst bewerken]

De sneltrein Roosendaal - Zwolle werd in de dienstregeling van 2007 gesplitst in de intercitydiensten Nijmegen - Zwolle en Roosendaal – Arnhem. De laatste reed als stoptrein tussen Arnhem en Nijmegen. Volgens NS hielp de opdeling van de sneltrein bij het verminderen van vertragingen. Eind 2007 werd echter bekend dat hetzelfde bedrijf onderzoek deed naar een doorgaande intercity Zwolle - Roosendaal.

De voormalige stoptrein tussen Zutphen - Arnhem - Nijmegen ging rijden op het traject Zutphen - Arnhem - Ede-Wageningen. Tussen Arnhem en Ede bleef de stoptrein alleen in de spits elk half uur rijden. Tussen Zutphen en Arnhem reed de stoptrein op zondag de hele dag elk uur. De rechtstreekse stoptreinverbinding met Nijmegen van de stations tussen Zutphen en Arnhem was hiermee vervallen. In Elst stopten buiten de spits minder treinen.

De intercity's tussen Arnhem en Utrecht Centraal gingen vier keer per uur rijden en stopten altijd in Ede-Wageningen. De intercity naar Den Helder stopte in Veenendaal-De Klomp. Driebergen-Zeist werd bediend door de intercity naar Den Haag. De laatste trein reed niet meer 's avonds en op zondagmorgen. Dan stopte de intercity Nijmegen-Den Helder op beide stations. De spitsstoptrein tussen Arnhem en Utrecht verviel. In plaats hiervan reed er een spitsstoptrein tussen Veenendaal Centrum en Utrecht.

In de dienstregeling van 2009 is de intercity naar Den Haag vervangen door een intercitydienst van Nijmegen naar Schiphol via Arnhem en Utrecht Centraal. Ook kwam de verbinding tussen Zwolle en Roosendaal weer terug door de twee intercitydiensten samen te voegen. Deze reed tussen Zwolle en Zutphen, tussen Arnhem en Nijmegen en tussen Breda en Roosendaal als stoptrein. In september maakte deze intercity door de studentendrukte in de spits een extra stop op station Arnhem Presikhaaf. Ook de stoptrein Zutphen - Nijmegen werd heringevoerd. Deze kwam terug als sprinter.

Treinen[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende treinseries stoppen in de dienstregeling 2024 in Arnhem:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
100 ICE 43 Intercity-Express (NS International) Amsterdam CentraalUtrecht CentraalArnhem CentraalOberhausen HbfDuisburg HbfDüsseldorf Hbf ] / [ Hannover HbfMinden (Westf)HerfordBielefeld HbfGütersloh HbfHamm (Westf)Hagen HbfWuppertal Hbf ] – Köln HbfSiegburg/BonnFrankfurt (Main) Flughafen FernbahnhofMannheim HbfKarlsruhe HbfOffenburgFreiburg (Breisgau) HbfBasel Bad BfBasel SBB Eén keer per dag tussen Amsterdam en Basel.
120/220 ICE 78 Intercity-Express (NS International) Amsterdam CentraalUtrecht CentraalArnhem CentraalOberhausen HbfDuisburg HbfDüsseldorf HbfKöln HbfFrankfurt (Main) Flughafen FernbahnhofFrankfurt (Main) Hbf Wordt aangevuld door de serie 100 / ICE 43.
400 ÖBB Nightjet (ÖBB) Amsterdam CentraalUtrecht CentraalArnhem CentraalInnsbruck Hbf / Wenen / Zürich HB
3000 Intercity (NS) NijmegenArnhem CentraalEde-WageningenVeenendaal-De KlompDriebergen-ZeistUtrecht CentraalAmsterdam CentraalZaandamAlkmaarDen Helder Veenendaal-De Klomp wordt alleen na 20:00 en in het weekend bediend door deze serie.
3100 Intercity (NS) Schiphol AirportUtrecht CentraalVeenendaal-De KlompEde-WageningenArnhem CentraalNijmegen Rijdt niet na 20:00 uur en in het weekend. Tussen de spitsen wordt er niet tussen Arnhem Centraal en Nijmegen gereden.
3200 Intercity (NS) Arnhem CentraalEde-WageningenUtrecht CentraalAmsterdam ZuidSchiphol AirportLeiden CentraalDen Haag HSDelftSchiedam CentrumRotterdam Centraal Spitstrein, rijdt alleen van maandag tot en met donderdag.
3600 Intercity (NS) RoosendaalBredaTilburg's-HertogenboschNijmegenArnhem CentraalDierenZutphenDeventerZwolle
6600 Sprinter (NS) DordrechtBredaTilburg's-HertogenboschNijmegenArnhem ZuidArnhem Centraal Rijdt alleen doordeweeks tot 19:00 uur tussen Nijmegen en Arnhem Centraal v.v.
7500 Sprinter (NS) Ede-WageningenArnhem Centraal
7600 Sprinter (NS) WijchenNijmegenArnhem ZuidArnhem CentraalArnhem VelperpoortArnhem PresikhaafDierenZutphen 's Avonds na 20:00 en op zondag wordt er niet tussen Nijmegen en Wijchen v.v. gereden en wordt 1x per uur gereden tussen Arnhem Centraal en Zutphen v.v.
20000 RE 19 Regional-Express (VIAS) Arnhem CentraalZevenaarEmmerich-EltenEmmerichWeselOberhausen HbfDuisburg HbfDüsseldorf FlughafenDüsseldorf Hbf Rhein-IJssel-Express
23400 Intercity (NS) Utrecht CentraalDriebergen-ZeistVeenendaal-De KlompEde-WageningenArnhem CentraalElstNijmegen Nachtnet. Rijdt alleen in de nachten van vrijdag op zaterdag en zaterdag op zondag. Stopt richting Utrecht Centraal niet in Veenendaal-De Klomp en Driebergen-Zeist.
30700 RS 32 Stoptrein (Hermes) Arnhem CentraalArnhem VelperpoortDoetinchem Rijdt onder de naam brengdirect en rijdt niet in de avonduren (na 20:00 uur) en het weekend. Verzorgt samen met Arriva een kwartierdienst tussen Arnhem en Doetinchem.
30900 RS 32 Stoptrein (Arriva) Arnhem CentraalArnhem VelperpoortDoetinchemWinterswijk Verzorgt samen met Hermes (die onder de naam brengdirect rijdt) doordeweeks tot 20:00 uur een kwartierdienst tussen Arnhem en Doetinchem.
31100 RS 33 Stoptrein (Arriva) Arnhem CentraalElstTiel Stopt niet te Arnhem Zuid.
36900 RS 32 Stoptrein (Arriva) Arnhem CentraalArnhem VelperpoortDidamDoetinchemTerborg Rijdt van maandag t/m donderdag één rit in de ochtendspits van Didam naar Arnhem Centraal en stopt niet in Zevenaar en Arnhem Velperpoort.
Rijdt op zondagochtend alleen richting Terborg.

Busvervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Arnhemse trolleybus voor de pagina over de Arnhemse Trolleybussen

De volgende bussen stoppen momenteel in Arnhem:

Lijn Route Via Vervoerder Opmerkingen
Brengtrolley
 1  De Laar West - Velp Elderveld, Nelson Mandelabrug, Centraal Station, Centrum, Station Velperpoort, Plattenburg Hermes (Breng)
 2  Centraal Station - De Laar West Velperplein, John Frostbrug, Malburgen-Oost, Kronenburg, Rijnstate Polikliniek-Zuid, De Laar Oost Hermes (Breng)
 3  Het Duifje - Burgers' Zoo/Openluchtmuseum Immerloo, Malburgen Oost, John Frostbrug, Centrum, Centraal Station, Ziekenhuis Rijnstate, 't Cranevelt, Alteveer (lus in één richting 't Cranevelt, Burgers' Zoo en Alteveer) Hermes (Breng)
 5  Schuytgraaf - Presikhaaf Station Zuid, Elderveld, Nelson Mandelabrug, Centraal Station, Centrum, 't Broek, Winkelcentrum Presikhaaf Hermes (Breng)
 6  Centraal Station - Elsweide/HAN Centrum, 't Broek, Winkelcentrum Presikhaaf Hermes (Breng)
 7  Geitenkamp - Rijkerswoerd Monnikenhuizen, Angerenstein, Station Velperpoort, Centrum, Centraal Station, Nelson Mandelabrug, GelreDome, Kronenburg Hermes (Breng)
Overige stadslijnen
4 Het Duifje - Winkelcentrum Kronenburg Immerloo, Malburgen Oost Hermes (Breng) Rijdt niet 's avonds en op zondag
8 Centraal Station - Velp, Parking President Kennedylaan Rijnstate (locatie Arnhem), Alteveer, Geitenkamp, Rozendaal Hermes (Breng) Rijdt niet op zondag
9 Centraal Station - Schaarsbergen, IPC Hoogkamp, Oranjekazerne Hermes (Breng) Rijdt 's avonds doordeweeks en in het weekend tot Koningsweg.
10 Centraal Station - Sportcentrum Papendal Het Dorp Hermes (Breng) Rijdt 's avonds en in het weekend tot Het Dorp.
11 Centraal Station - Station Zuid Nelson Mandelabrug, GelreDome, Vredenburg Hermes (Breng)
12 Centraal Station - IJsseloord 2 Huis der Provincie, 't Broek, Presikhaaf, IJsseloord 1 Hermes (Breng) Rijdt in het weekend tot IJsseloord 1.
77 Centraal StationCIOS Willemsplein, Velperplein, Station Velperpoort Hermes (Breng) Ochtendspitslijn
78 Sportcentrum Papendal - Beekdal Lyceum Hermes (Breng) Schoolbus
Streeklijnen
14 Arnhem, Centraal Station - Nijmegen, Brakkenstein Nelson Mandelabrug, Malburgen-West, Winkelcentrum Kronenburg, Elden, Randweg, De Laar, Elst (Oude Tol, Grote Molenstraat, Prinsenhof, De Wuurde, De Griend, de Vork), Oosterhout (Stationsstraat, Terracottastraat), Lent (Dijkstraat), De Oversteek, Waterkwartier, Plein 1944, Nijmegen CS, Willemskwartier, Hazenkamp, Heijendaal Hermes (Breng)
26 Arnhem, Centraal Station - Dieren, Station Willemsplein, Velperplein, Station Velperpoort, Huyghenslaan, Station Presikhaaf, Brekelenkampstraat, Velp (Graaf Gerhardstraat, Ziekenhuis, Velperbroek), Duiven, Lathum, Giesbeek, Angerlo, Doesburg (Beumerskamp, tunnel Angerlo, Beinum, Gouden Regenstraat, Kraakselaan, Meipoort, Karel Doormansingel, Koepoortwal) Hermes (Breng)
27 Arnhem, Centraal Station - Doetinchem, Station Willemsplein, Velperplein, Station Velperpoort, Huyghenslaan, Station Presikhaaf, Brekelenkampstraat, Velp (Graaf Gerhardstraat, Ziekenhuis, Velperbroek), Duiven, Lathum, Giesbeek, Angerlo, Doesburg (Beumerskamp, tunnel Angerlo, Beinum, Haven, Meipoort, Kraakselaan), Drempt, Hoog-Keppel, Laag-Keppel, Langerak Hermes (Breng) x Arriva
29 Arnhem, Centraal Station - Doetinchem, Station Willemsplein, Velperplein, Station Velperpoort, Huyghenslaan, Vondellaan, Velp (Nordlaan, Emmastraat, Beekhuizenseweg), Rheden (Hotel De Roskam, Overweg, Oranjeweg, Nederlandse Hervormde Kerk), Doesburg (Koepoortwal, Karel Doormansingel, Meipoort, Kraakselaan), Drempt, Hoog-Keppel, Laag-Keppel, Langerak Hermes (Breng) x Arriva
33 Arnhem, Centraal Station - Nijmegen, Centraal Station Willemsplein, Velperplein, De Monchyplein, Oude Huissenseweg, Huissen (Grevenveld, Nielant, Langekerkstraat, Binnenveld, Valom, Polseweg), Angeren, Doornenburg (Stenen Palen, Krakkedel, van Kol, Blauwe Hoek), Gendt (Kapelstraat, Markt, Industrieterrein), Haalderen, Bemmel (Papenstaat, Gemeentehuis, Sportlaan, de Pas), Doornik, Lent (Turennesingel, Lentseveld, Laauwikstraat), Hunnerpark, Burchtstraat, Plein 1944 Hermes (Breng)
43 Arnhem, Centraal Station - Apeldoorn, Station Velp, Rheden, De Steeg, Ellecom, Dieren, Laag-Soeren, Eerbeek, Loenen, Beekbergen Hermes (Breng x RRReis)
51 Arnhem, Centraal Station - Wageningen, Busstation Oosterbeek, Heveadorp, Doorwerth, Heelsum, Renkum Hermes (Breng)
56 Arnhem, Centraal Station - Heteren, Beemdhof Station Arnhem Zuid, Driel Hermes (Breng)
60 Arnhem, Centraal Station - Tolkamer, Lobede Arnhem Centrum, Westervoort, Duiven, Zevenaar, Oud-Zevenaar, Babberich, Herwen, Lobith Hermes (Breng)
62 Arnhem, Centraal Station - Duiven, Vergertlaan Arnhem Centrum, Westervoort, Station Duiven Hermes (Breng)
72 Arnhem, Centraal Station - Huissen, Bergerden Winkelcentrum Kronenburg Hermes (Breng) Spitslijn
105 Arnhem, Centraal Station - Barneveld, Troelstralaan Arnhem Willemsplein, Oud-Reemst, Otterlo, Wekerom, De Valk, Station Barneveld Centrum Hermes (RRReis)
231 Arnhem, Centraal Station - Apeldoorn, Station Arnhem Willemsplein, Apeldoorn (De Maten) Hermes (RRReis) Sneldienst
302 Arnhem, Centraal Station - Apeldoorn, Station Arnhem Willemsplein, Woeste Hoeve, Beekbergen Hermes (RRReis) ComfortRRReis
Brengdirect
300 Arnhem, Centraal Station - Nijmegen, Heijendaal Velp (Rijnstate locatie Velp) Arnhem (Willemsplein, Velperplein, De Monchyplein), Huissen (Grevenveld, Nielant, Langekerkstraat, Mea Vota, Nieuwediep, Agropark), Bemmel (Papenstaat, Dorpsstraat, Loostraat, Kleine Rome), Ressen (Kerkhofstraat, Transferium Ressen), Lent (Laauwikstraat), Nijmegen (Hunnerpark, Burchtstraat, Plein 1944, Nijmegen CS, Station Heyendaal) Hermes (Breng) RijnWaalSprinter
331 Velp Zuid - Nijmegen, Weezenhof/Aldenhof Arnhem (HAN, Station Presikhaaf, Station Velperpoort, Velperplein, Willemsplein, Arnhem CS, Rijnstraat, GelreDome, Winkelcentrum Kronenburg, Randweg, Viaduct Kroonse Wal), Elst (Sneeuwjacht, station, De Griend), Oosterhout (Stationsstraat, Oude Groenestraat, Terracottastraat), Lent (Station, Laauwikstraat), Nijmegen (Nijmegen CS, Neerbosscheweg, Station Dukenburg, Meijhorst 13e straat) Hermes (Breng) Aldenhof wordt van maandag t/m vrijdag bediend als de Nijmeegse lijn 4 niet rijdt
352 Arnhem, Centraal Station - Wageningen, Busstation Oosterbeek, Doorwerth, Heelsum, Renkum Hermes (Breng)

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]