Naar inhoud springen

Opera Mobile

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Opera Mobile
Logo
Opera Mobile 11 voor Android
Ontwikkelaar(s) Opera Software
Recentste versie 55.2.2719 voor Android (16 december 2019)

12.1.9 voor Android (klassiek) (8 juni 2016)
12.0.22 voor Symbian S60 (24 juni 2012)
10.0 voor Windows Mobile (16 maart 2010)

Besturingssysteem Google Android[1]
Maemo[2]

MeeGo[2] BREW[3] S60[1] Windows Mobile[3] Windows[1]

Layout-engine Presto[4]
Categorie Webbrowser
Licentie(s) Freeware
Website Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Informatica

Opera Mobile is een webbrowser voor smartphones en pda's ontwikkeld door Opera Software. De eerste versie werd in 2000 uitgebracht. Tegenwoordig is Opera Mobile 11 voor veel platformen beschikbaar waaronder Android, Windows Mobile, Symbian S60, Maemo en MeeGo.[5] Voor het renderen van de pagina's wordt er gebruikgemaakt van de Presto-engine. De laatste versie is 11.5 en dateert van 2 november 2011.

Eigenschappen

[bewerken | brontekst bewerken]

Opera Mobile ondersteunt veel webstandaarden, zo ook webpagina's die gebruikmaken van Ajax-technieken.[6] Sinds versie 9.7 kan gebruik worden gemaakt van de Opera Turbo-service die webpagina's comprimeert, waardoor het dataverbruik minder is. Dit kan een besparing tot 80 % opleveren.[7] De browser kan webpagina's dynamisch herindelen zodat ze geschikter zijn voor een klein scherm.

Vanaf Opera Mobile 10 is er een "Speed Dial"-functie, waardoor na configuratie thumbnails te zien zijn op het startscherm waardoor snel naar negen favoriete websites genavigeerd kan worden. De browser ondersteunt tabbladen, waardoor gemakkelijk tussen verschillende webpagina's geschakeld kan worden. Er is ook een wachtwoordmanager, pop-uphandler, ondersteuning van kopiëren en plakken, automatische aanvulling, geschiedenis- en een bladwijzer-beheer. Hij kan bediend worden zowel door een touchscreen als middels het toetsenbord. In de weergave kan worden geschakeld tussen horizontale en verticale oriëntatie van het scherm.

  • (en) Opera Mobile