Operatie Ellamy

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Operatie Ellamy
Onderdeel van handhaving resolutie 1973
Datum 19 maart 2011 - 31 oktober 2011
Locatie Libië
Resultaat Britse overwinning
Strijdende partijen
Vlag van Verenigd Koninkrijk Groot-Brittannië Vlag van Libië Qadhafiregime
Leiders en commandanten
Vlag van Verenigd Koninkrijk David Cameron Vlag van Libië Moammar al-Qadhafi

Operatie Ellamy is de codenaam voor het aandeel van het Verenigd Koninkrijk in het handhaven van het no-flyzone dat door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in resolutie 1973 werd vastgelegd om een einde te maken aan de aanvallen op Libische burgers door de strijdkrachten van Moammar al-Qadhafi. Het Verenigd Koninkrijk maakt deel uit van de internationale coalitie, de Coalition of the Willing, om dit doel te bereiken.

Deze no-flyzone werd voorgesteld tijdens de Libische opstand om Quadafigetrouwe troepen te verhinderen luchtaanvallen uit te voeren op de Libische rebellen in maart 2011. Op de Parijse conferentie van 19 maart 2011 werd tot onmiddellijke militaire actie besloten. De operatie houdt in het inzetten van de Eurofighter Typhoon en de Panavia Tornado gevechtsvliegtuigen met inbegrip van verkenningsvliegtuigen.

Het aandeel van de Verenigde Staten noemt men Operatie Odyssey Dawn, de Franse inbreng vindt plaats onder de aanduiding Operatie Harmattan en de Canadese inbreng heet Operatie MOBILE.