Operatie Gauntlet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Operatie Gauntlet
Onderdeel van de Tweede Wereldoorlog
Spitsbergen
Spitsbergen
Datum 25 augustus - 3 september 1941
Locatie Longyearbyen, Noorwegen
Resultaat Geallieerde overwinning
Strijdende partijen
Canadian Red Ensign 1921-1957.svg Canada
Vlag van Noorwegen Noorwegen
Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Flag of German Reich (1935–1945).svg Nazi-Duitsland

Operatie Gauntlet was een commando-operatie tijdens de Tweede Wereldoorlog op West-Spitsbergen om de rijke steenkolenmijnen niet in handen van de Duitse Wehrmacht te laten vallen. Het was een gecombineerde actie van Canadese, Britse en Noorse commando's dat plaatsvond tussen 25 augustus en 3 september 1941.

Operatie[bewerken]

Spitsbergen was Noors grondgebied, maar de mijnen werden door de Sovjets geëxploiteerd. Na de inval in Sovjet-Unie door de Duitsers rees het vermoeden bij de Britten dat de Duitsers de mijnen op Spitsbergen zouden willen overnemen voor hun eigen oorlogsindustrie. Daarom werd met toestemming van Noorwegen en Sovjet-unie een commando-operatie voorbereid dat als doel had: het vernietigen van de aanwezige installaties en het meenemen van voorraden en aanwezige mensen op Spitsbergen. De commando's werden ondersteund door een klein eskader met twee kruisers, twee destroyers, het passagiersschip Empress of Canada en een aantal kleine vaartuigen onder commando van schout-bij-nacht Sir Philip L. Vian. Op 18 augustus voer het vloot uit en landde op 25 augustus op Spitsbergen.

Op Spitsbergen konden ze hun gang gaan daar er nog geen Duits garnizoen aanwezig was. Alle Russische mijnwerkers werden meteen geëvacueerd en naar Archangelsk gebracht. De commando's vernielden alle aanwezige mijnen en staken 450.000 ton steenkool en 1,25 miljoen liter olie, benzine en smeerolie in brand. Daarnaast werden essentiële onderdelen van de mijn- en transportinstallaties verwijderd. Ook werden een aantal weerstations vernietigd. Op 2 september werd de gehele Noorse bevolking op Spitsbergen (800 personen) aan boord van Empress of Canada gebracht. Op 3 september werd de operatie beëindigd en voer het vloot richting Engeland waar ze op 9 september aankwamen.

Externe link[bewerken]