Operatie Grog

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Operatie Grog
Onderdeel van de Tweede Wereldoorlog
De blindganger die de Kathedraal van Genua raakte, opgesteld in het middenschip van de kathedraal.
De blindganger die de Kathedraal van Genua raakte, opgesteld in het middenschip van de kathedraal.
Datum 6 februari - 11 februari 1941
Locatie Middellandse Zee bij Italië
Resultaat Britse overwinning
Strijdende partijen
Flag of the United Kingdom (3-5).svg Verenigd Koninkrijk Flag of Italy (1861-1946) crowned.svg Italië
Leiders en commandanten
James Somerville Onbekend
Troepensterkte
1 vliegdekschip
1 kruiser
1 slagschip
1 slagkruiser
9 torpedobootjagers
1 squadron Fairey Swordfish
Kustartillerie en antiluchtgeschut
Verliezen
1 Fairey Swordfish 5 schepen gezonken
18 schepen beschadigd
144 doden
Schade aan infrastructuur

Operatie Grog was de codenaam van het Britse bombardement op de Italiaanse steden Genua en La Spezia tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het bombardement vond plaats tussen 6 en 11 februari 1941.

De operatie was origineel voor een week eerder gepland, maar vanwege slechte omstandigheden op zee werd het een week vertraagd.

Het zou zowel een lucht- als zeebombardement zijn. De HMS Malaya, HMS Ark Royal, HMS Renown en HMS Sheffield zouden dit zeebombardement uitvoeren, en werden daarbij beschermd door tien torpedobootjagers. De schepen verlieten op 6 februari de haven van Gibraltar, waarbij vier torpedebootjagers voorgingen om de omgeving vrij te stellen van onderzeeërs en de vier zwaardere schepen een schijnbeweging uitvoerden om de Duitse en Italiaanse marine te misleiden.

Op 9 februari werd de haven van Genua gebombardeerd, waarbij vier schepen tot zinken werden gebracht, en achttien schepen werden beschadigd. Vanwege een fout aan boord van de HMS Malaya raakte één Armour Piercing-granaat de Kathedraal van Genua, maar doordat deze uit relatief zacht materiaal bestond is de granaat niet afgegaan. Hij bevindt zich nog steeds in de kathedraal.

Vliegtuigen die opstegen vanaf de HMS Ark Royal vielen Livorno aan en bombardeerden La Spezia. Een poging van de Italiaanse marine om de Britse vloot aan te vallen mislukte, en alle schepen kwamen op 11 februari veilig terug in de haven van Gibraltar.