Operatie Nordwind

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Operatie Nordwind
Onderdeel van de Tweede Wereldoorlog
Operatie Nordwind
Datum 31 december 1944 - 25 januari 1945
Locatie Elzas en Lotharingen, Frankrijk
Resultaat Geallieerde overwinning
Strijdende partijen
US flag 48 stars.svg Verenigde Staten
Flag of France.svg Frankrijk
Flag of Germany 1933.svg nazi-Duitsland
Leiders en commandanten
US flag 48 stars.svg Alexander Patch
Flag of France.svg Jean de Lattre de Tassigny
Flag of Germany 1933.svg Johannes Blaskowitz

Flag of Germany 1933.svg Hans von Obstfelder
Flag of Germany 1933.svg Heinrich Himmler
Flag of Germany 1933.svg Siegfried Rasp

Troepensterkte
Amerikaanse 7e Leger
Franse 1e Leger
Duitse 1e Leger
Duitse 19e Leger
Westfront (Tweede Wereldoorlog)

Nederland · België · Frankrijk · Duinkerke · Engeland · Dieppe · Normandië (Cobra · Lüttich · Falaise · Parijs) · Dragoon · Siegfriedlinie (Merksem · Geel · Maastricht · Market Garden · Hürtgenwald · Overloon · Aken · Schelde · Elzas · Ardennen · Colmar · Nutcracker · Blackcock · Grenade · Veritable) · Lumberjack · Plunder

Operatie Nordwind (Duits: Unternehmen Nordwind) was het laatste grote Duitse offensief van de Tweede Wereldoorlog aan het westelijke front. Het begon op 31 december 1944 in Elzas en Lotharingen in Noordoost-Frankrijk en werd uitgevoerd door de Wehrmacht en de Waffen-SS. De belangrijkste Duitse strijdkrachten werden gevormd door de 6. SS-Gebirgs-Division Nord en door een groot aantal Volksgrenadier eenheden.

Het doel van deze aanval was om de linies van het Amerikaanse 7e Leger, gelegen in de Vogezen, te vernietigen, om zo de XXI. Panzergroep toegang langs de vallei van de Rijn te verlenen en Straatsburg in handen te krijgen.

Harde gevechten dwongen de Amerikaanse troepen terrein prijs te geven, waardoor andere Duitse eenheden de stad konden belegeren. Echter, de Duitse strijdkrachten raakten snel uitgeput wegens gebrek aan versterkingen en brandstof, waardoor de Amerikaanse troepen de positie die zij voorafgaand aan het offensief hadden, wisten te herstellen. Het offensief eindigde op 25 januari 1945 met de afweren van de Duitse aanvallen door de Amerikanen.