Operatie Nutcracker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Operatie Nutcracker
Onderdeel van de Tweede Wereldoorlog
Beleg van Blerick
Datum 14 november - 3 december 1944
Locatie Kanaal Wessem-Nederweert, Horn, Panningen, Horst aan de Maas, Nederlands Limburg
Resultaat Geallieerde overwinning
Strijdende partijen
Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk Flag of Germany 1933.svg nazi-Duitsland
Westfront (Tweede Wereldoorlog)

Nederland · België · Frankrijk · Duinkerke · Engeland · Dieppe · Normandië (Cobra · Lüttich · Falaise · Parijs) · Dragoon · Siegfriedlinie (Merksem · Geel · Maastricht · Market Garden · Hürtgenwald · Overloon · Aken · Schelde · Elzas · Ardennen · Colmar · Nutcracker · Blackcock · Grenade · Veritable) · Lumberjack · Plunder

Operatie Nutcracker was een militaire operatie van het Britse leger in de Tweede Wereldoorlog in november en december 1944 in Nederlands Limburg. De operatie had als doel om Duitsers te verdrijven van het bruggenhoofd tussen de Peel en de Maas en het westelijke front te verleggen naar de Maas.

De operatie duurde van 14 november 1944 tot 3 december 1944.

Uitgangssituatie[bewerken | brontekst bewerken]

De geallieerden hadden met operatie Market Garden in september 1944 in een snelle opmars een corridor veroverd van Eindhoven naar Nijmegen. Een aansluitende poging om de linker Maasoever schoon te vegen met Operatie Constellation strandde met grote verliezen in Venray en de tankslag om Overloon. Bij een tegenoffensief wisten de Duitsers zelfs nog tot 29 oktober op te rukken tot de lijn Nederweert–Meijel–Liesel.

Verloop van de operatie[bewerken | brontekst bewerken]

Ruïne Kasteel Geijsteren in 1945
Westelijk front tussen 8 november en 15 december 1944

De geallieerde opmars naar de Maas werd hervat toen op 14 november het Britse leger het Kanaal Wessem-Nederweert overstak bij Sluis Panheel met de deeloperatie Mallard. Op 23 november werd ook in het noorden het front bij Venray doorbroken.

De Britse opmars verliep voorspoedig, alleen in Wessem, Geijsteren, Broekhuizen en Blerick werd zware weerstand geboden. Het oude kasteel Geijsteren werd in puin geschoten. Het zelfde lot overkwam kasteel Broekhuizen dat met de slag om Broekhuizen met zware verliezen werd ingenomen. In Blerick werden burgers door de bezetter als dwangarbeiders te werk gesteld om een tankgracht te graven. Omdat de Duitsers op 25 november de Maasbruggen tussen Blerick en Venlo hadden opgeblazen, zaten de bewoners van Blerick de laatste weken gevangen in de vesting.

Op 3 december werd Blerick als laatste dorp ten westen van de Maas bevrijd. Het beleg en bevrijding van Blerick staat ook wel bekend als operatie Guildford.

Opvolgende operaties[bewerken | brontekst bewerken]

De Maas bij Blerick bleef de volgende drie maanden oorlogsfront. Pas met de operatie Grenade en Veritable werd de rechteroever van de Maas met Venlo en Roermond op 1 maart bevrijd.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  • Director Historical Division WDSS, 1947, World War II, A Chronology, November 1944 (online pdf)

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • A. Korthals Altes en N.K.C.A. in 't Veld, 1981, Slag in de schaduw: Peel/Maas 1944-1945, Uitgeverij Dagblad voor Noord-Limburg, Venlo
  • Leo Mariott en Simon Forty, 2015, Opmars naar de Rijn: De bevrijding van Frankrijk, België en Nederland, Atrium, Alphen aan den Rijn
  • (en) John Buckley, 2013, Monty's Men: The British Army and the Liberation of Europe, Yale University Press